LIVE. Ontsnapt België vandaag aan het onweer? “Lijn lijkt op te schuiven naar het noorden”

Hevige regenval heeft de voorbije dagen meermaals wateroverlast veroorzaakt in ons land, en het einde lijkt nog niet in zicht. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

lto, wver, jvh

Matige tot hevige regenval

Over het noorden en noordoosten van ons land trekken de actieve restanten van een onweersbui over. Dat zorgt voor matige tot hevige regenval. “Lokaal kan er tussen 10 en 30 mm regen vallen. De kans op onweer is eerder beperkt”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. Tijdens de nacht trekt het slechte weer richting het noordwesten. Het wordt dan op veel plaatsen in ons land wisselend bewolkt met lokaal ook mist.

Meer dan 1.100 kilometer file in Nederland

In Nederland is het nog drukker dan bij ons op de weg. Gemiddeld stond er rond 17 uur zo'n 500 kilometer, een half uur later was het al ruim 1.100 kilometer. Het is daarmee de drukste avondspits van het jaar.   

Vooral rond Eindhoven zijn de files volgens de ANWB (het Nederlandse equivalent van het Vlaams Verkeerscentrum, nvdr) toe te schrijven aan de felle buien die er op diverse plaatsen in het land vallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de A2, de A50 en de A58. "Daar moet je rekening houden met een uur vertraging doordat het verkeer langzaam rijdt", zegt een woordvoerder. Ook elders zijn er problemen. Zo doet de politie bij Joure onderzoek na een ongeluk, waardoor er files staan op de A6. In de richting van Emmeloord is de weg daar dicht.  

Intense onweersbuien lijken België te gaan mijden

Het lijkt er steeds meer op dat de intense onweersbuien België zullen mijden. Dat blijkt uit een nieuwe update van weerman Nicolas Roose van NoodweerBenelux. "Vanuit Duitsland zien we nieuwe onweerachtige buien naderen, maar die zijn vooral voorbestemd voor het zuiden en centrum van Nederland. Daar zijn op dit moment hevige onweders actief die lokaal ook wateroverlast veroorzaken." NoodweerBenelux waarschuwt wel nog voor intense neerslag over de provincies Luik, Limburg en Antwerpen voor de eerstvolgende uren.

Voor die onweersbuien in delen van Nederland schreef de weerdienst ook het volgende op X:

Uitzonderlijk zware avondspits 

Het slechte weer gaat dinsdagavond ook gepaard met een bijzonder zware avondspits. Omstreeks 17.30 uur staat er op de Vlaamse snelwegen meer dan 285 kilometer file. En daardoor schiet de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum ruim boven de indicatie 'uitzonderlijk' uit. 

Bisdommen Luik en Hasselt roepen op tot hulp bij watersnood Voeren

De bisschoppen van Luik en Hasselt betuigen hun steun aan de slachtoffers van de wateroverlast in de valleien van de Berwijn en de Voer. Dat hebben ze dinsdag laten weten in een persbericht. Via de vzw Bisdom Hasselt zamelen beide bisdommen geld in voor de slachtoffers. Ze willen parochies, congregaties en individuen aanmoedigen om te doneren aan de vzw zodat ze assistentie kunnen bieden bij de hulpverlening in de regio. Zelf doneren kan via BE68 4500 2608 1134 op naam van vzw Bisdom Hasselt met vermelding 'Hulp aan de Voerstreek'.

Ontsnapt België vandaag aan het onweer? "Lijn lijkt op te schuiven naar het noorden"

"We zien momenteel boven België toch al lichte tot matige regenval. Vooral in West-Vlaanderen en het zuidoosten van België. Maar er zit momenteel nog geen actief onweer boven ons", zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux over de laatste stand van zaken. "Dat is belangrijk omdat de onweerszone die verwacht werd boven Antwerpen, Limburg en Luik, nu toch wat noordelijker lijkt te liggen." 

"We hebben vandaag toch meer bewolking gekregen, waardoor de temperatuur minder hoog is opgelopen. Daar houdt onweer niet van. In het zuiden van Nederland hebben ze iets hogere temperaturen en dus ziet het er nu naar uit dat zij op de eerste rij zitten voor die zware onweersbuien", zegt hij. "Met enig voorbehoud bestaat de kans dat België wellicht nipt buiten die onweerszone zal vallen. Het is momenteel nog afwachten. We zien nu een aaneengesloten lijn met onweders van Rotterdam tot Dusseldorf en verder naar Frankfurt. Die is momenteel aan het activeren en aangroeien. Dat kan explosief gebeuren en dan krijgen we in Limburg en Antwerpen er misschien ook nog mee te maken. Maar dat is nu vooral de vraag: tot hoever gaat die onweerszone komen en komt die tot in België?"

Periode van hevige regenval lijkt achter de rug in Wallonië

De ergste regenval lijkt achter de rug in Wallonië. Dat meldt alvast de Service public de Wallonie (SPW). Er zou dinsdag geen sprake meer zijn van extreem onweer.

In het noorden van de provincie Luik zou nog tot 30 mm neerslag kunnen vallen. Op andere plaatsen gaat het om 15 mm. "De vooruitzichten zijn eerder optimistisch", aldus woordvoerder Nicolas Yernaux. "Morgen zijn er periodieke buien, maar de wind zal ze verspreiden."

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 vanwege het voorspelde slechte weer. Wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket www.1722.be een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.
Dinsdagnamiddag en -avond krijgen we regen en buien, die soms vergezeld zijn van onweer en intense neerslag, vooral dan in het noorden en oosten van het land, waarschuwt het KMI. In de loop van de nacht wordt het stilaan opnieuw droger.
Om overbelasting bij de hulpdiensten te vermijden, activeert de FOD Binnenlandse Zaken het nummer 1722. De meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen is een digitale aanvraag via 1722.be indienen, maar in situaties die niet levensbedreigend zijn, kan ook het nummer 1722 gebeld worden. 

KMI voorspelt: "Onweersbuien bereiken Limburg in loop van namiddag en avond"

Dinsdagochtend verdwijnen de opklaringen snel, en wordt het zwaarbewolkt. Dat meldt het KMI. Vanuit het zuiden verwachten we in de voormiddag regen onder de vorm van onweersbuien. In de loop van de namiddag en avond bereiken ze de streken langs de Duitse en Nederlandse grens met daar kans op hevige onweersbuien. Er is kans op veel neerslag, soms op korte tijd. De maxima schommelen tussen 15 graden op de Ardense hoogten, 18 graden aan zee, en tot 22 graden in de Kempen. De wind is meestal zwak uit veranderlijke richtingen, windstoten zijn niet uitgesloten tijdens de hevigste onweersbuien.
Dinsdagavond is er nog kans op onweersbuien, die soms hevig kunnen zijn in het oosten en het noordoosten van het land. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen op korte tijd. Tijdens de nacht schuift de storing verder op naar het noorden. Het blijft zwaarbewolkt met nog kans op enkele buitjes.
Woensdagochtend wordt het zwaarbewolkt met lichte regen (matig aan de kust) die het land verlaat via het noordwesten. Er volgen opklaringen, afgewisseld door buien, maar minder actief dan de vorige dagen. De maxima schommelen tussen 14 en 17 graden ten zuiden van Samber en Maas, en tussen 17 en 20 graden elders.
Donderdag begint op de meeste plaatsen grijs met lage bewolking. Wanneer die optrekt, krijgen we een afwisseling van opklaringen en stapelwolken, met buien, en kans op onweer. 's Avonds neemt de buienactiviteit af en worden de opklaringen breder. De maxima liggen tussen 15 en 19 graden.
Vrijdag begint vrij zonnig, alvorens het bewolkt wordt vanaf het zuiden, gevolgd door buien. Er is kans op intense buien met onweer, vooral in het oosten van het land. De maxima schommelen tussen 13 en 20 graden. 
Zaterdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buien. De maxima schommelen tussen 16 en 21 graden. 
De weersvoorspellingen voor dinsdag
De weersvoorspellingen voor dinsdag

Door hoog grondwaterpeil blijven kelders in Voeren onder water lopen, zandzakken liggen klaar voor nieuwe wateroverlast

De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg heeft maandag zowat de laatste pompwerken in Voeren uitgevoerd, maar door het hoge grondwaterpeil blijven bepaalde kelders en lager gelegen delen weer onder water lopen. Dinsdag zal vanaf 10 uur een nieuwe lading bouwdrogers verdeeld worden.
De gemeente Voeren maakte bekend dat de omleiding in 's Gravenvoeren vanaf 20 uur is opgeheven. Het centrum van Moelingen blijft afgesloten voor doorgaand verkeer. Een firma zal dinsdag werkzaamheden in de Berwijnstraat uitvoeren. Maandag zijn nieuwe containers in Moelingen geleverd. Naar verwachting zal na maandag het meeste puin in Moelingen opgeruimd zijn. Vanaf dinsdag zal ook de focus op de andere deelgemeenten liggen. "We blijven de hele situatie mee opvolgen en coördineren in de crisiscel, ook dinsdag nog. We hopen hard op minder regen de komende dagen", laat de brandweerzone Oost-Limburg maandagavond weten.
De weersvoorspellingen zijn voor dinsdag echter niet zo gunstig, want er zijn volgens het KMI opnieuw hevige onweersbuien met overvloedige regenval op komst. Er is wateroverlast op meerdere plaatsen te verwachten. De technische dienst van Voeren heeft zandzakken klaarliggen. 

Wateroverlast in Friesland en Groningen

Bij onze noorderburen viel maandag op sommige plekken in korte tijd veel hagel en regen. In de provincies Groningen en Friesland zijn brandweerlieden bezig met het wegpompen van water en het verlenen van assistentie aan inwoners die in de problemen zijn gekomen, onder meer in het dorp Buitenpost. Voor morgen verwacht de Nederlandse weerdienst meer buien en kans op hagelstenen met een doorsnede tot 2 centimeter en windstoten tot 70 kilometer per uur.

Er komt opnieuw onweerszone aan, code geel afgekondigd: "De situatie is precair"

Op verschillende plekken in ons land is het pompen of verzuipen en toch kondigt er zich al opnieuw een onweerszone aan. “De situatie is vrij precair”, zegt weerman Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “De verschillende weermodellen zijn nog in volle ontwikkeling en spreken elkaar wat tegen als het gaat over waar en wanneer de ergste onweders zullen plaatsvinden. Maar wat wel duidelijk is: er is behoorlijk wat regen op komst.” 
Dat zegt ook KMI-weerman David Dehenauw. “Op dit moment kunnen we ervan uitgaan dat het oosten van het land opnieuw veel regen zal krijgen. Limburg en Luik, maar waarschijnlijk ook Antwerpen. Daarom heeft het KMI alvast code geel afgeroepen. Mogelijks wordt dat in de loop van dinsdag nog opgeschaald naar code oranje.”

Tiental mensen in Voeren hebben elders onderdak nodig

Het schadebedrag na de enorme wateroverlast in de gemeente Voeren is al opgelopen tot ruim 5 miljoen euro. Maandag raakte ook bekend dat er voor een tiental mensen elders onderdak voor een langere termijn gezocht moet worden. Vanaf vrijdagavond steeg het waterpeil in de Voer en de Berwijn zo snel dat de gemeente overlast kende die zwaarder was dan in 2021. Het water liep in driehonderd huizen binnen.

In sommige woningen stond het water op borsthoogte. Van de driehonderd huizen waren er honderd zwaar getroffen. Van de 27 personen die vrijdagnacht via noodopvang een ander onderdak nodig hadden, zijn er nu nog een tiental personen voor wie een verblijfsoplossing op langere termijn gezocht moet worden. Voorzitter Hilde Broers van het OCMW in Voeren voegde er maandag wel aan toe dat dat cijfer kan schommelen, want er kunnen nog altijd telefoontjes binnenkomen van bewoners die voor een langere tijd niet in hun huis kunnen blijven, omdat het langer zal duren eer hun huis terug bewoonbaar zal zijn. 

Zondag werden de 250 bouwdrogers van de Civiele Bescherming aan de getroffen bewoners uitgedeeld. Maandag liet de gemeente Voeren weten dat alle bouwdrogers inderdaad uitgedeeld zijn. Op dinsdag komt er een nieuwe lading en dan zal de bedeling opnieuw opstarten. De volle afvalcontainers in Moelingen worden maandag opgehaald. Meteen erna worden er vier nieuwe containers geleverd.

De omleidingen in Moelingen en 's Gravenvoeren blijven van kracht. De gemeente vraagt nogmaals op deze omleidingen te respecteren, zodat de hulpdiensten hun werk efficiënt kunnen uitvoeren. Verder worden de weersvoorspellingen nauw opgevolgd, maar bij de technische dienst van de gemeente ligt een aanzienlijke hoeveelheid zandzakken klaar die, indien nodig, ingezet kunnen worden. Ook is het bufferbekken aan de Oude Linde in 's-Gravenvoeren zo goed als leeg, waardoor er op die plaats weer heel wat water kan opgevangen worden. De pomp van de Civiele Bescherming blijft ter plaatse.
 

KMI verwacht op dinsdag "wateroverlast op meerdere plaatsen" en kondigt code geel af

Het KMI kondigt voor dinsdag code geel af in verschillende provincies, omdat een regen- en onweerszone ons land treft vanuit het zuidoosten. Volgens het KMI valt "wateroverlast op meerdere plaatsen te verwachten".

Het KMI zegt dat vooral in de loop van de namiddag of avond in verschillende provincies "verspreide, felle onweersbuien kunnen toeslaan met tientallen milimeters water in één of meerdere uren". Concreet geldt code geel voor de provincies Antwerpen, Limburg, Luik, Namen, Vlaams- en Waals-Brabant. 

Omdat de bodem al verzadigd is op vele plaatsen, met zeer lokale schade aan de infrastructuur van waterlopen in de regio Luik, verwacht het KMI op meerdere plaatsen wateroverlast, zelfs bij lagere neerslaghoeveelheden dan gewoonlijk het geval is. "Bij bevestiging van de verwachtingen kunnen provincies naar oranje opgeschaald worden."

Ook maandagmiddag al kunnen er zeer plaatselijke, stevige onweersbuien ontstaan, klinkt het. Maar omdat die een zeer lokaal karakter zullen hebben, vaardigt het KMI daarvoor geen provinciale waarschuwing uit.

Brandweerzone Oost-Limburg ontving zondag 95 oproepen voor wateroverlast

De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg, die al enkele dagen in Voeren bezig was met pomp- en opruimingswerkzaamheden, heeft zondagavond voor andere locaties in de zone in totaal 95 oproepen voor wateroverlast ontvangen. De regio's Genk, Bilzen en Maaseik werden tijdens felle onweersbuien getroffen door blikseminslagen en ondergelopen straten en kelders.

Er waren drie blikseminslagen op woningen in Maaseik op de Zavel- en Akkerstraat en op de Peperhofstraat in Genk. "In totaal zijn er 95 interventies afgewerkt in Genk, Maaseik en deelgemeente Neeroeteren, en Bilzen. Het water in de ondergelopen straten en kelders steeg tot een twintigtal centimeter. In Genk kwamen twee grote verkeersassen, zoals de Oosterring met Zuiderring en Westerring met Europalaan, blank te staan", zegt communicatieverantwoordelijke Karen De Smedt van de brandweerzone Oost-Limburg maandag.

Water liep in kelders van huizen in de wijk tussen de Jaarbeurslaan en de Hasseltweg. Verder waren er problemen op de Noordlaan en de achtergelegen spoorweg. In Maaseik lag het zwaartepunt in Neeroeteren. Door de hevige regen steeg het waterpeil in kelders tot een vijftien à twintig centimeter. De brandweer kon het water weer vlot wegpompen. Zo werd de provincie Limburg voor de derde dag op rij geteisterd door zware regenval.
 

Schade na overstromingen in Voeren bedraagt wellicht meer dan 5 miljoen euro. Wie zal dat betalen?

De schade na de overstromingen in Voeren bedraagt wellicht meer dan 5 miljoen euro. Maar wie zal opdraaien voor die kosten? En hoelang zullen de slachtoffers op hun geld moeten wachten. Wij beantwoorden alle vragen. Lees hier meer.

Wolkbreuk zet ook centrum van Hoogstraten onder water

Een hevige onweersbui heeft zondagnamiddag in een aantal straten in Hoogstraten wateroverlast veroorzaakt. Het onweer trok rond 16u over het stadscentrum. De riolen konden de grote hoeveelheid neerslag op korte tijd niet slikken. “De brandweer kreeg een twintigtal oproepen”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). “De Moerstraat was het ergst getroffen. Daar stond het water kwam het water op een bepaald moment tot een halve meter hoog. Ook in onder meer de Leemstraat, de Burgemeester J. Van Aperenstraat en Achtelsestraat was er wateroverlast. Bij een tiental woningen liepen kelders onder water.” De brandweer van Hoogstraten kreeg bijstand van het korps van Rijkevorsel. 
De Katelijnestraat veranderde even in een rivier.
De Katelijnestraat veranderde even in een rivier. rr
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER