Behalve kleine herstellingen en een nieuw dak op de toren en op de kerk eind vorige eeuw waren er de laatste decennia geen indrukwekkende kosten aan de kerk van Vorselaar. Tot enkele jaren geleden stenen van de toren begonnen af te brokkelen. Die vallende stenen vormden de aanleiding tot een grondig nazicht van heel het kerkgebouw. Dit nazicht maakte duidelijk dat er dringend grotere onderhoudswerken nodig waren.
Die werken zijn inmiddels volop aan de gang. Kapotte stenen worden vervangen, daken en dakgoten worden hersteld, hout- en ijzerwerk geschilderd of soms vervangen, de gehele constructie verstevigd tot in de nok van de toren, de technische installaties in de toren worden gemoderniseerd, de bliksemafleiding wordt vervangen en de klokken worden op punt gesteld. De wijzerplaten van de uurwerken krijgen een nieuwe laag verguldsel, enzovoort.
Tijdreizen
De haan staat dus alweer op zijn vertrouwde plaats. Onder het kruis op de toren zit er traditioneel nog een vergulde bol. En dat is een plek waar vaak dingen worden ingestopt om ze een tijdreis te laten maken. “Voor zover ik weet zat er niets in de bol die vorig jaar verwijderd werd”, weet pastoor Dré Steenackers. “Nu hebben we dit wel gedaan. Het gaat om een aantal teksten van diverse auteurs over Vorselaar. Er zijn ook twee kleine diamantjes in gestopt, een ruw en een geslepen exemplaar.”
“Een verwijzing uiteraard naar het diamantverleden van Vorselaar. Als de haan over pakweg honderd jaar nog eens van de toren wordt gehaald, zullen deze dingen een soort van historische waarde hebben.”
Restauratie binnenkant
De toren van de kerk van Vorselaar staat vandaag nog in de steigers. “Na de restauratie van de buitenzijde wordt werk gemaakt van de restauratie en modernisering van de binnenzijde”, weet schepen Kobe Vercauteren (ACTIEV). “Zo wordt het kerkgebouw klaar voor de toekomst: isolatie, restauratie van altaren en meubilair, schilderwerken van de binnenmuren en zoldering, vernieuwing elektriciteit, verwarming en geluidsinstallatie, en plaatsen van videoschermen en streamingapparatuur.”
Het wordt volgens de kerkraad geen nieuwe kerk, maar wel een kerk die beantwoordt aan de verwachtingen van de 21ste eeuw, klaar voor de volgende vijftig jaar. De sporen van bouwen en verbouwen, opbouwen en afbreken, wederopbouwen en vergroten, zullen blijven. Die maken immers de geschiedenis van het dorp en van het kerkgebouw.
De werken moeten in de loop van dit jaar afgerond worden. De oorspronkelijke kostprijs van de renovatie was geraamd op zo’n 850.000 euro. Daarvan wordt bijna de helft gedragen door de Vlaamse Overheid. De rest moet lokaal gevonden worden.
De kerk blijft tijdens de uitvoering van het project optimaal open. Schepen Vercauteren voegt er nog aan toe dat de toekomst van de kerk van Vorselaar als gebouw voor de eredienst niet in vraag wordt gesteld. “We gaan er geen andere bestemming aan geven.”