© fvv

Zoektocht naar Rechtvaardige Rechters in Gent levert niets op

De zoektocht met een scantoestel maandag aan de Kalandeberg in Gent naar een ruimte onder de grond waar het paneel van de Rechtvaardige Rechters zou kunnen liggen, heeft niets opgeleverd. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

De scan kwam er na een tip van auteur Marc De Bel die in het kader van een jeugdboek met amateurspeurder Gino Marchal de vindplaats suggereerde. “Volgens de eerste resultaten van het scanonderzoek zijn er geen aanwijzingen dat er een koker onder de grond zou zijn die het paneel zou kunnen bevatten”, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans dinsdag.

Het paneel de Rechtvaardige Rechters van “De aanbidding van het Lam Gods” van de gebroeders Van Eyck, werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen uit de Vijdt-kapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Ook de grisaille van Johannes de Doper werd ontvreemd, maar later terugbezorgd. De Rechtvaardige Rechters zijn al meer dan 80 jaar spoorloos, maar het gerechtelijk onderzoek naar de kunstroof loopt nog altijd.

Via het boek “De veertiende brief” lanceerden De Bel en Marchal in juni de theorie dat het paneel onder de Kalandeberg ligt. Het pleintje ligt op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal en in 1932 zouden er rioleringswerken geweest zijn. Hoofdverdachte Arsène Goedertier zou het paneel in een onderaardse koker of gang kunnen verborgen hebben, menen de auteurs.

De stad Gent en de Gentse universiteit werkten mee aan de speurtocht. Er werd eerst nagekeken of er abnormale structuren of holtes in de ondergrond zijn, waarna beslist moest worden of het de moeite loont om graafwerken uit te voeren. Uit de eerste resultaten blijkt dat niet het geval. Er zijn geen aanwijzingen dat er zich een koker of gang onder de grond bevindt. “Het scantoestel kan slechts tot 1,55 meter onder de grond zoeken, maar de hele ondergrond aan de Kalandeberg is gescand”, zegt het parket.

De piste van De Bel en Marchal lijkt daarmee begraven, maar het is maar een kwestie van tijd tot de volgende wilde theorie opduikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer