© Zoo Antwerpen

World Okapi Day: okapi uit Antwerpse zoo is grootste troef voor overleving van soort

Vandaag is het World Okapi Day. Okapi’s zijn een bedreigde diersoort en de Antwerpse zoo streeft ernaar de soort in stand te houden als “internationaal matchmaker”. Okapi Bondo is daarin een belangrijke sleutel.

inke

Okapi’s zijn bedreigd in hun voortbestaan. In hun thuisland Congo leven er nog ongeveer 15.000 okapi’s. De Antwerpse zoo is internationaal stamboekhouder én leider van het Europese kweekprogramma. De zoo treedt ook op als matchmaker en zoekt dus uit wie het best met wie paart om zoveel mogelijk genetische diversiteit te behouden en de soort te helpen overleven.

© ZOO Antwerpen

De grootste troef van het kweekprogramma is okapi-man Bondo die in de Antwerpse zoo woont. “Hij bezit van alle okapi’s in dierentuinen ter wereld de belangrijkste genen”, zegt Sander Hofman, beheerder van het internationale stamboek voor okapi’s en coördinator van het Europese kweekprogramma voor ZOO Antwerpen.

“Bondo wordt al een dagje ouder en okapi’s zijn met 440 dagen of 14,5 maanden behoorlijk lang drachtig. Daarom heeft Bondo een extra vrouwtje. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de genen die hij met zich meedraagt, zeker worden doorgegeven aan de volgende generatie”, besluit Hofman. “Er zijn zo weinig okapi’s in dierentuinen. Door samen te werken, kunnen we zorgen dat de populatie ook echt stijgt naar de aantallen die nodig zijn om ze uiteindelijk, moest het nodig zijn, terug te brengen naar hun thuisland Congo.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER