© rr

Drugsmaffia zet prijs op hoofd van ‘Mister Noodles’: “100.000 euro, levend of dood”

De drugsmaffia heeft een prijs gezet op het hoofd van Moraad El K., de eigenaar van wokrestaurant Mister Noodles op het Antwerpse Kiel. De voormalige acteur wordt ervan beschuldigd 120 kilogram cocaïne te hebben gestolen.

Joris van der Aa

De 26-jarige Moraad El K., die verdachte is een groot onderzoek naar de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen, was de voorbije weken al twee keer het doelwit van een aanslag. Midden juni openden onbekenden het vuur op Mister Noodles, het wokrestaurant dat El K. al enkele jaren uitbaat in de Abdijstraat op het Kiel. Meerdere kogels doorboorden de rolluiken en de ruiten van de zaak. Enkele weken eerder al was Moraads BMW X5, die stond geparkeerd voor zijn huis in Hove, in brand gestoken.

Identiteitskaart

Kort na de schietpartij op het Kiel maakten onbekenden een vals Facebookprofiel aan op naam van Moraad El K. Opvallend is dat daarbij een foto van zijn Belgische identiteitskaart werd geplaatst, alsof het een opsporingsbericht betreft. De mededeling bij de foto is minstens even grimmig: “Opgelet!!! Drugsinvoerder 120 kilo cocaïne gestolen. 100.000 euro beloning levend of dood. Moraad El K alias Crimi Clown, alias glamour boy. Zoveel mogelijk delen!”

Of de bedreiging ernstig genomen moet worden, is moeilijk in te schatten. Liquidaties in het drugswereldje worden op voorhand nooit aangekondigd en opdrachten voor huurmoordenaars zijn nog nooit via Facebook uitgezet.

Anderzijds circuleren er over ‘Mister Noodles’ al langer geruchten dat hij een partij cocaïne zou hebben “geript”, zoals dat in het milieu wordt genoemd. En het is bekend dat Nederlandse en Zuid-Amerikaanse drugshandelaren ongenadig hard afrekenen met cocaïnedieven. Zo werd de Antwerpse drugshandelaar Samir El Bartali (29) eind 2017 doodgeschoten in Rotterdam, omdat ook hij ervan verdacht werd een partij coke te hebben gestolen.

Druk uitoefenen

Moraad El K. zou het zekere voor het onzekere hebben genomen en het land zijn uitgevlucht, vermoedelijk richting Marokko. Volgens bronnen in het milieu willen de makers van het bedreigende Facebookprofiel vooral druk uitoefenen op hun doelwit. “Misschien willen ze geld zien, misschien willen ze hem verplichten iets voor hen te doen.”

Het Antwerpse parket neemt de kwestie mee in de onderzoeken naar de reeks aanslagen van de voorbije weken en maanden. Advocaat Mounir Souidi, de raadsman van Moraad El K., was nog niet op de hoogte van het bestaan van het Facebookprofiel. “Ik zal met de cliënt bespreken wat hem eventueel te doen staat.”

Moraad El K. hangt ook nog een rechtszaak boven het hoofd. Hij is een van de verdachten in het grote Makreel-onderzoek naar de grootschalige invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. In het verleden maakte hij ook naam als acteur in de tv-reeks Crimi Clowns van Luk Wyns en in de kortfilm Broeders van Adil El Arbi en Bilall Fallah. In die film speelde hij een drugsdealer die werd doodgeschoten.