“Mijn jongens zijn krijgers, zelfs een gebroken pols houdt hen niet tegen”

Een wereldkampioenschap breakdance winnen met een gebroken pols, bij de Battle Droids kunnen ze dat. Voor de tweede keer ging de crew met het goud aan de haal op het WK. “Misschien heeft die gebroken pols zelfs in ons voordeel gespeeld”, zegt coach Sam Revell (31).

Rebecca Van Remoortere

In de finale van de Battle Of The Year, het WK Breakdance afgelopen weekend in Frankrijk, kwamen de Battle Droids oog in oog te staan met hun Russische tegenstanders in de leeftijdscategorie -16 jaar.

“Onze ‘b-boys’ zijn bekend om hun moves, maar wat die Russen daar deden, dat hadden wij nog nooit gezien”, vertelt de coach van de Battle Droids, die allemaal tussen 13 en 15 jaar zijn.

“Die gasten waren een halve kop kleiner dan onze jongens, maar deden ongelooflijk moeilijke bewegingen zoals draaien op de puntjes van hun elleboog op een harde vloer. Ik train al lang jongeren, maar ik was enorm onder de indruk van die Russen. Ook mijn jongens waren omvergeblazen, maar ze bleven bij de les. De finale gebeurt in battlevorm waardoor de twee groepen moeten antwoorden op elkaars moves. De Russen spraken onze jongens aan in het Russisch en daagden ze uit, in een battle mag je arrogant zijn, maar zij gingen er eigenlijk over.”

‘Maflex’

De jongens van de Merksemse crew waren dan wel van hun sokken geblazen, ze hielden meer dan stand. “Het is ongelooflijk hoe ze gereageerd hebben en zich niet uit hun lood lieten slaan. Zowel psychologisch als technisch in hun choreografie hebben ze zichzelf bewezen. Mijn jongens zijn echte krijgers.”

Een van die krijgers is Maren – of ‘b-boy Maflex’ zoals hij in het wereldje bekendstaat. Hij brak een week voor het wereldkampioenschap zijn pols. “Ik was met een paar andere jongens in de Verenigde Staten toen ik het nieuws hoorde”, zegt Sam. “Onze choreografie was al maandenlang klaar, dus ontstond er even paniek. Dinsdag keerden we terug van de Verenigde Staten en vrijdag moesten we alweer vertrekken naar Frankrijk voor het WK. Dinsdag en woensdagavond kwamen we dan samen om te trainen en nog een paar zaken en details aan te passen.”

Gelukkig zijn de Battle Droids het gewend hard te moeten werken. Ze trainen minstens drie keer per week en doen op andere dagen vaak aan krachttraining.

Beste ‘b-boys’

Eind goed al goed dus, ook met de plaaster. “Maren heeft heel goed werk geleverd. Hij kan gelukkig veel moves op één hand. Hij is een van onze beste ‘b-boys’ en heeft een goede indruk nagelaten. Die plaaster heeft misschien zelfs in ons voordeel gespeeld.”

Terug naar de Verenigde Staten

Winst op de Battle Of The Year betekent niet alleen een trofee voor de jongens. “Ze krijgen ook allemaal nieuwe kleren van een sponsor. Maar nog belangrijker is dat die winst veel deuren opent en uitnodigingen met zich meebrengt voor andere belangrijke competities. De komende tijd zetten we de wedstrijden wel voor een groot deel on hold om verder te werken aan nieuwe moves voor volgend jaar. Onze jongens spenderen normaal gezien bijna zo goed als elk weekend in het buitenland voor competities of optredens. Binnenkort trekken we trouwens ook nog terug naar de Verenigde Staten.”