Vermoedelijk zullen er geen jobs bijkomen in Hoboken.

Umicore investeert 400 miljoen euro in Hobokense recyclagefabriek

Umicore is van plan om de volgende jaren 400 miljoen euro te investeren in de recyclagefabriek in Hoboken. Het geld gaat naar een nieuwe installatie waarmee meer metalen kunnen worden verwerkt. De investering zal vermoedelijk geen extra jobs opleveren.

In de fabriek in Hoboken worden metalen uit 200 grondstoffen gehaald. Het gaat om gsm's, moederborden van computers en andere toestellen zoals katalysatoren. Umicore heeft plannen om tegen 2030 zo'n 400 miljoen euro te investeren in een nieuwe installatie voor de fabriek daar.

"De nieuwe installatie heeft 2 voordelen", vertelt Marjolijn Scheers, woordvoerder van Umicore. "Ten eerste zullen er nog meer deeltjes fijn stof kunnen worden opgevangen, wat goed is voor het milieu. Ten tweede zullen er ook meer metalen kunnen worden verwerkt, 18 in plaats van 17. Sommige zullen we ook sneller en efficiënter kunnen verwerken."

Geen extra jobs

Bij Umicore in Hoboken werken zo'n 1.600 mensen. Het is nog niet duidelijk of er nieuwe jobs bij komen door de investering. "De werkgelegenheid zal ongeveer stabiel blijven ten op zichte van vandaag, maar dit is wel een duidelijke verankering en geloof in de site in Hoboken", zegt CEO Bart Sap. "Zo blijven ze de wereldtop en absolute leider in de verwerking van edele en speciale metalen."

Het is belangrijk dat Umicore metalen kan blijven halen uit producten. "Meer mensen in de wereld willen toegang hebben tot betere technologie en betere leefomstandigheden, en metalen spelen daar een essentiële rol in", zegt Sap.

Er is steeds meer aandacht voor om zelfredzaam te zijn, ook op het vlak van kritische grondstoffen. De activiteiten in Hoboken zijn daar belangrijke spelers in

Bart Sap, CEO van Umicore

"Er is ook steeds meer aandacht voor om zelfredzaam te zijn, ook op het vlak van kritische grondstoffen. Daar zijn de activiteiten in Hoboken, maar ook in Olen en Finland belangrijke spelers voor de toekomst."

De investering van 400 miljoen euro is nog niet helemaal zeker. "We zijn nu een gedetailleerde studie aan het doen. De finale beslissing zal volgend jaar vallen en dan zou de nieuwe installatie operationeel zijn in 2030."

Pano
Pano

Wie betaalt de schade van de asbestindustrie?

Ieder jaar vernemen in ons land zo'n driehonderd mensen dat ze asbestkanker hebben. Pano onderzocht of de asbestindustrie haar verantwoordelijkheid opneemt.

Meest gelezen