Direct naar artikelinhoud
Belpop

Het afscheid van belpopbelofte Felix Pallas: "De nieuwe plaat van Bazart is levensbelangrijk"

Bazart-lid Simon Nuytten maakt een einde aan zijn jeugdgroep
Beeld Anton Fayle & Sem Shayne

“Everbody’s bringing bad news”, klinkt het profetisch in de laatste single van belpopbelofte Felix Pallas. Het slechte nieuws: Simon Nuytten, een derde van Bazart, en zijn broer Pieter-Jan laten hun groep binnenkort inslapen. Een exclusief verslag van de laatste studiosessie van Felix Pallas.

“Is het geen idee om hier nog een koppel trompetten aan toe te voegen?”, lacht toetsenist Pieter-Jan Nuytten vanuit de controlekamer van de DAFT Studios in Malmedy. Het is eind januari wanneer Felix Pallas een weekend doorbrengt in de verbluffende opnamestudio. Voor de band de stekker eruit trekt, duiken ze nog een laatste keer in de studio. Van wrevel is er op dat moment geen sprake, van goesting des te meer.

Het Antwerpse kwartet is aan zijn tiende levensjaar bezig en kwam vooral de laatste jaren nadrukkelijk piepen. Singles als ‘Similarities’, ‘Rakata’ en ‘Curse’ kwamen regelmatig over de vloer op hippe blogs in het buitenland. Ook de Spotify-statistieken liegen er niet om: over de landsgrenzen lusten ze de synthpop van Felix Pallas. In eigen land verschenen ze stilaan op de radar van de Vlaamse radiozenders en programmatoren.

“We voelen dat er een en ander beweegt. De komende maanden zullen veel bepalen”, vertelde frontman Simon Nuytten, die u kent van Bazart, vorige zomer aan De Morgen. “Als de volgende maanden tegenvallen, gaan we niet plots stoppen.” Ook wanneer we in de wondermooie DAFT Studios – een walhalla voor audiofielen, middenin een oase van rust – de leden van Felix Pallas tegemoet lopen, valt nergens uit af te leiden dat de groep heeft beslist om er een einde aan te maken.

Bazart

“Bier, iemand? Zonder gaat de creativiteit niet komen”, grapt toetsenist Pieter-Jan Nuytten voor hij de studio betreedt. Een goedlachse sfeer bepaalt de toon tijdens de laatste studiominuten van Felix Pallas. Er is geen druk meer en voor de Antwerpenaren zijn de DAFT Studios een speeltuin. “We maken elektronische muziek en zulke opnames kun je perfect thuis doen op je computer. Dit mengpaneel heeft waarschijnlijk de waarde van een huis. Dit zijn andere omstandigheden dan we gewend zijn”, grinnikt Simon Nuytten.

'Het speelde al maanden in mijn hoofd om te stoppen'
Simon Nuytten van Felix Pallas en Bazart

Het initiële plan was om laatste single ‘Bad News’ en ‘Similarities’ van alle elektronica te ontdoen als afscheidscadeau voor de fans. Al is akoestisch relatief. Eenmaal in de opnameruimte maken de traditionele instrumenten plek voor synthesizers. “Dit is een goede plek om op een creatieve manier met onze nummers aan de slag te gaan. En het is een leuke uitdaging om met instrumenten te werken die we niet kennen”, klinkt het halverwege de sessie bij drummer Ziggy Van Wallendael.

Ook de Nederlandse producer Sam Jones kijkt verwonderd toe. “Vet!", roept hij wanneer de falsetstemmen van Pieter-Jan en Simon Nuytten samenvallen. Het zou uiteindelijk een van de laatste keren zijn dat de Familie Falset samen achter de microfoon staat. “We hebben allemaal een voltijdse job. Dat maakt het moeilijk”, legt Pieter-Jan uit. De beslissing om een einde te maken aan Felix Pallas kwam van zijn broer Simon. Het Antwerpse kwartet wilde in 2018 een EP uitbrengen, maar dat bleek te ambitieus. “Het speelde al maanden in mijn hoofd om te stoppen. Er komt dit jaar een nieuwe plaat van Bazart. Die moet ten laatste eind juli klaar zijn, want we spelen in oktober in het Sportpaleis. Ik wil mij volledig kunnen smijten om dat tweede album van Bazart tot een goed einde te brengen.”

Simon Nuytten: "Ik vind Felix Pallas niet uitdagend genoeg, ik heb nood aan een nieuwe omgeving."Beeld Anton Fayle & Sem Shayne

Fier

Het is enerzijds een keuze van het hart en anderzijds een professionele keuze, zegt hij. “Het tweede album van Bazart is zowel voor de band als mij een levensbelangrijke plaat. Die kan de rest van mijn leven bepalen – het is erop of eronder. Nu Bazart mijn hoofdberoep is vind ik het enigszins logisch dat mijn focus daar ligt.”

Bazart zeult sinds de blitzkrieg van de afgelopen jaren een rugzak met hoge verwachtingen mee. Daar is Felix Pallas nu het slachtoffer van. Al is het succes van zijn andere groep niet dé doorslaggevende reden, benadrukt Simon Nuytten. “Felix Pallas bestaat al tien jaar en ik heb nu het gevoel dat de band een verplichting was geworden. Ik vind het niet uitdagend genoeg, ik heb nood aan een nieuwe omgeving. Wat niet wil zeggen dat ik binnenkort met een nieuw zijproject start, zeker niet. Het was verder niet realistisch om een album te maken met Bazart én een EP met Felix Pallas. Het is al moeilijk genoeg om muziek te maken voor één plaat, laat staan dat ik er twee zou kunnen vullen.”

'Het doet mij pijn om mensen teleur te stellen omdat ik niet meer achter het project sta'
Simon Nuytten van Felix Pallas en Bazart

Het was een moeilijke beslissing voor Nuytten, al is hij ervan overtuigd dat het wel de juiste is. “Geloof mij: ik heb het er moeilijk mee. Ik heb zelfs geweend bij mijn moeder. We hebben een fantastische tijd achter de rug, met de show op Pukkelpop vorige zomer als ons hoogtepunt. Ik ben nog steeds fier op de singles van Felix Pallas. Daar luister ik nog steeds met plezier naar. Er zijn veel mensen die iets voor Felix Pallas hebben betekend. Het doet mij pijn om die mensen nu te moeten teleurstellen omdat ik niet meer achter het project sta.”

Hoe reageerden de andere bandleden op de beslissing? “Niet iedereen kan zich erin vinden. Ik heb die beslissing voor mezelf genomen, zonder de anderen de kans te geven om mij tegen te houden. Dat lijkt misschien niet eerlijk, maar argumenten zouden mij niet overhalen. Ik kan nu gewoon niet verder. Dat is jammer, maar wel eerlijk.” Simon Nuytten zit intussen in de studio met Bazart, want de tijd begint stilaan te tikken. “Maar”, besluit hij, “ik stel niet uit dat er ooit een comeback van Felix Pallas komt.”

Felix Pallas speelt op 30/3 zijn laatste show in Ampère, Antwerpen. Bekijk hieronder de opname in DAFT Studios.