© Photo News

Rode Duivels in nieuwe Europese competitie: alles wat u moet weten over de Uefa Nations League

De Rode Duivels kregen vandaag te horen dat ze in de Nations League uitkomen tegen Ijsland en Zwitserland. In de wat, vraagt u? De Uefa Nations League. Een nieuwe Europese competitie voor landenteams, ter vervanging van de vriendenmatchen van vroeger. België zit in League A en komt terecht in een groep van drie, met twee andere landen uit de top twaalf. De inzet is - naast eer en glorie - een ticket voor het EK, maar de laatste degradeert. Topaffiches gegarandeerd!

Marc CORNELISSEN

Wat is de Nations League?

De nieuwe Uefa Nations League vervangt een aantal oefeninterlands van vroeger, die vaak plaatsvonden zonder inzet. De tribunes bleven leeg, de vedetten veinsden blessures of werden bij de rust naar de kant gehaald, in afspraak met de clubtrainers. In de plaats komt nu om de twee jaar - tussen EK’s en WK’s door - een nieuwe Europese landencompetitie. Iedereen komt daarin uit tegen gelijkwaardige tegenstanders; een topland hoeft in dit tornooi nooit op te draven tegen kneusjes als Gibraltar of de Faeröer.

Het zijn wedstrijden met inzet, want er worden vier EK-tickets verdeeld en landen kunnen degraderen en promoveren.

De commerciële belangen

Het zal u niet verbazen, maar deze Nations League dient ook commerciële doeleinden. De Uefa heeft met de Champions League het clubvoetbal naar een hoger niveau getild en wil die oefening nog eens overdoen in het landenvoetbal. Ze krijgt nu zelf de marketing- en tv-rechten over de interlands in handen en gaat die natuurlijk vermarkten.

Het principe: vier leagues

De 55 landen van de Uefa worden in vier leagues en zestien groepen ondergebracht. De vier leagues zijn ingedeeld op basis van de Uefa-ranking van 11 oktober 2017. Elke league bevat dus vier groepen, waarvoor vandaag geloot wordt.

WLeague A bevat de 12 beste landen (4 groepen van 3 landen).

WLeague B bevat de 12 volgende landen (13-24; 4 groepen van 3).

WLeague C bevat 15 landen (25-39; 4 groepen van 3 of 4).

WLeague D bevat de 16 laagst geklasseerde landen (40-55; 4 groepen van 4).

De vier groepswinnaars uit League A spelen een Final Four om de algemene titel in juni 2019.

Promotie en degradatie

In de toekomst zullen landen promoveren en degraderen tussen de vier liga’s. De groepswinnaars uit de leagues B, C en D mogen de volgende keer een niveau hoger spelen. De groepslaatsten uit leagues A, B en C zakken een trapje.

Vier EK-tickets op het spel

Vier landen mogen dankzij de Nations League naar Euro 2020. Daaraan mogen 24 landen meedoen. Twintig worden aangeduid via het reguliere EK-kwalificatietornooi, dat een half jaar later begint dan vroeger. De nummers 1 en 2 uit elk van de 10 groepen plaatsen zich voor het EK.

Voor de resterende vier tickets worden barragewedstrijden gespeeld, maar die gaan niet langer tussen de derdes van elke kwalificatiegroep. Voor die barrages grijpt men terug naar de zestien groepswinnaars van de Nations League. Belangrijk daarbij: als een groepswinnaar al rechtstreeks geplaatst is via de EK-kwalificatie, gaat zijn plaats naar de beste die nog niet geplaatst is.

In elk van de vier leagues wordt via barrages in maart 2019 één EK-ticket uitgedeeld. Dat betekent dat een topland uit League A dat zich verrassend niet kon plaatsen, nog een vangnet heeft. Het betekent ook dat één van de ‘kneusjes’ uit League D naar het EK mag.

België in League A

WBelgië zit dankzij zijn goede ranking in League A met de twaalf beste landen van Europa. Die worden onderverdeeld in vier groepen van slechts drie landen.

WDe vier groepswinnaars spelen een final four (halve finale, finale en troosting) in één van de vier betrokken landen (aan te duiden in december 2018). De winnaar van die final four wordt de allereerste winnaar van de Nations League en is meteen zeker van EK-deelname.

WDe laatste van elk van die vier groepen degradeert naar League B.

WDe vier beste landen die zich niet kwalificeren voor het EK in 2020, spelen in maart 2020 nog barrages voor één EK-ticket.

WDe groepen worden vandaag bepaald. België zit in Pot 1 met Duitsland, Portugal en Spanje en krijgt één land uit Pot 2 (Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Italië) en één uit Pot 3 (Polen, IJsland, Kroatië en Nederland) als gezelschap in zijn groep.

OP VTM

VTM heeft de tv-rechten verworven voor de Nations League-wedstrijden van de Rode Duivels. De wedstrijden zonder de Belgen gaan naar Eleven Sports. Het komende WK en ook Euro 2020 zitten nog bij de VRT. Maar de Belgische kwalificatiewedstrijden voor dat EK, het WK 2022 in Qatar en alle komende vriendschappelijke wedstrijden zijn voor VTM.

Live via internet

De loting vindt vandaag om 12.00 uur plaats en wordt live gestreamd via uefa.com. De KBVB stuurde een delegatie met bondscoach Roberto Martinez, voorzitter Gérard Linard, CEO Koen De Brabander, TD Chris Van Puyvelde, marketingmanager Filip Van Doorslaer en woordvoerder Stefan Van Loock.

Bekijk hier de trekking van de UEFA Nations League