donderdag 19 oktober 2017 - Genk
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In de Bosrandstraat werden in 2014 bomen gekapt en in de aanpalende Boslaan staan ze nog. Chris Nelis

Bewoners Bosrandstraat willen rest van de wijk waarschuwen

“Vogels en eekhoorns weg sinds bomenkap”

GENK

Bijna drie jaar nadat in de Bosrandstaat in Waterschei platanen gekapt werden, hebben buurtbewoners een lijst met problemen opgesteld die ze sindsdien ervaren. “Vogels en eekhoorns zijn verdwenen en bewoners komen niet meer samen op straat”, zegt Monique Meyvis. “We hebben meer last van water in de kelder en er is een toename van fijn stof.” Ook pakken de buurtbewoners uit met een studie waarin staat dat vleermuizenkolonies zullen verdwijnen als de bomen dat ook doen.

Het debat rond het al dan niet kappen van de platanen verdeelt de wijk al jaren. Enerzijds is er het kamp dat de bomen als overlast ervaart en anderzijds is er een groep die er alle heil in ziet. De stad Genk wil tot een oplossing komen waarin de hele buurt zich kan vinden. Daarvoor werden al verschillende bijeenkomsten belegd, huisbezoeken gehouden om te peilen naar elke mening en er kwam een onderzoek naar de raakpunten van beide groepen. Toch lijkt het water erg diep. Eerder al voerden bewoners tegen de kap een actie in het centrum door er gebreide ogen uit te delen die symbolisch waakzaam toekijken op het behoud van de platanen.

Water in kelder

Nu roeren bewoners uit de Bosrandstraat zich. Daar werden drie jaar geleden de platanen gekapt en vervangen door nieuwe exemplaren. “We hebben sindsdien meer overlast dan iets anders”, zegt bewoonster Monique Meyvis. “Voor onze platanen gekapt werden, waren er hier vogels, eekhoorns en andere dieren. Die zijn we nu allemaal kwijt. Ik heb naar het dierenopvangcentrum in Opglabbeek gebeld en kreeg daar te horen dat die dieren niet noodzakelijk verloren zijn, maar dat ze op zoek gaan naar een ander gebied. Ook zie je geen mensen meer gezellig buiten op hun stoel zitten om wat te keuvelen. Nu moeten ze dat in volle zon doen en dat is echt niet plezant. En dan heb ik het nog niet gehad over de toename van water in de kelder. In het verleden zogen die grote bomen dat uit de grond. De jonge exemplaren kunnen dat niet, waardoor het water overal binnensijpelt. Ook het fijn stof wordt niet meer gefilterd.” 

Vleermuizen

Inmiddels heeft een groep tegenstanders van de kap een studie laten uitvoeren over de vleermuizenpopulatie in de wijk. Gemeenteraadslid Jos Lantmeeters (N-VA) gaat daar vanavond het stadsbestuur over interpelleren. “Uit het onderzoek blijkt dat die dieren zich erg goed voelen in Waterschei”, zegt Lantmeeters. “En ze zijn beschermd. Je mag hun leefomgeving niet verstoren als het risico bestaat dat ze daardoor zouden verdwijnen. En dat is wat ik op de raad wil brengen. We pleiten voor een nauwgezet beheer en onderhoud van de platanen. Maar tegen de kap ervan.”

De stad wil voorlopig niet reageren. Onder meer omdat ze de resultaten van het onderzoek in de wijk wil afwachten.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws