Eindelijk nieuwe clash Federer - Djokovic: cijfers en favoriet

© AFP

Vannacht krijgen we in de finale van het Masters 1.000-toernooi van het Amerikaanse Cincinnati (5.669.360 dollar) voor het eerst in jaren een nieuwe strijd tussen Roger Federer (ATP 2) en Novak Djokovic (ATP 10). Een duel met heel wat geschiedenis. Enkele cijfers op een rij.

sdv

De laatste ontmoeting?

Halve finale Australian Open 2016 op 28 januari. Toen won de Serviër met 6-1, 6-2, 3-6, 6-3. Van de laatste acht ontmoetingen won Djokovic er zes.

De tussenstand in onderlinge duels?

Vanavond spelen de twee voor de 46ste keer tegen elkaar. De tussenstand is 23-22 in het voordeel van Djokovic. Brengt Federer die statistiek vanavond in evenwicht?

© AP

© AP

Wat is de Super 9 van Djokovic waar iedereen het over heeft?

Djokovic kan de eerste speler worden die alle negen Masters 1000-toernooien wint, de zogenaamde Super 9. Cincinnati is het enige dat nog op zijn erelijst ontbreekt. De negen toernooien zijn: Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Rome, Montreal/Toronto, Cincinnati, Shanghai, Parijs.

Voorgeschiedenis in Cincinnati?

Federer en Djokovic spelen vandaag voor de 4de keer de finale van dit toernooi tegen elkaar. Na 2009, 2012 en 2015 lijkt het een driejaarlijkse traditie te zijn geworden. Federer won elke keer. Het snelle hardcourt lijkt hem hier gunstiger gezind dan zijn rivaal, want Federer speelde hier al zeven keer de finale en won elke keer. Djokovic speelde vijf keer de finale, en verloor elke keer.

Hoe verliep het toernooi tot nu toe voor beiden?

Tennis.com ziet Federer weer duidelijk in de favorietenrol. Federer maakte indruk tegen Stan Wawrinka en David Goffin. “Federer speelde die wedstrijden agressief, zij het enigszins onregelmatig, en kon zijn wil opleggen. Een zevenvoudig Cincy-kampioen die houdt van de snelheid van de banen? Federer is in een niet-te-kloppen-modus. Djokovic worstelde in zijn halve finale tegen Marin Cilic.”

© REUTERS

LEES OOK. Goffin geeft in halve finale tegen Federer op met schouderblessure

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen