Foto: Europa Press 2024, AP

Pleidooien voor beperking schermgebruik bij jongeren bij CD&V en Vooruit

Zowel bij CD&V als bij Vooruit weerklinken stemmen om het schermgebruik bij jongeren te beperken. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi baseert zich daarvoor op de resultaten van een Franse studie en pleit voor een gelijkaardige studie bij ons. Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau pleit voor het inperken van het sociale-mediagebruik bij jongeren. Groen en Open VLD hebben dan weer niet zo begrepen op 'verbieden'.

In hun studie adviseren de Franse wetenschappers om schermtijd voor kinderen tot 3 jaar te verbieden. Vanaf 6 jaar mogen kinderen wel naar televisie of een scherm kijken, maar alleen onder begeleiding. Jongeren onder 11 jaar zouden geen gsm mogen gebruiken. Vanaf hun 13 jaar kan een smartphone wel, zonder sociale media. Dat zou pas kunnen vanaf 15 jaar. 

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vindt gelijkaardig onderzoek hier een goed idee. "Ik vind het wel goed om eens samen te zitten en ook hier wat mij betreft het digitaal scherm tot drie jaar", reageert hij 'De Afspraak op Vrijdag'. "Als we dat kunnen vermijden, heel graag."

Sociale media moet je zo lang mogelijk uit het leven van jonge kinderen houden, vindt Mahdi. "Ik vind dat we kinderen moeten zien te beschermen. Jongeren moet je helpen daar mee om te gaan."

Voor een wetsvoorstel is het nog te vroeg, maar wat nog niet is, kan nog komen. "U mag van CD&V verwachten dat we daar effectief werk van willen maken op alle mogelijke niveaus."

Bekijk: Sammy Mahdi vindt dat je sociale media niet te vroeg op jongeren moet loslaten.

Videospeler inladen...

Eerder deze week pleitte ook Conner Rousseau, oud-voorzitter van Vooruit en lijstduwer op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen, voor een inperking van het gebruik van sociale media door jongeren.

"Sociale media leggen toch wel extra druk op jongeren", zegt hij in Terzake. "Ik hoop dat we snel met hen in gesprek kunnen gaan om het bespreekbaar te maken hoe we sociale-mediagebruik onder de 16 jaar in te perken, zodat jongeren terug jong kunnen zijn."

Bekijk: Conner Rousseau wil minder jongeren van minder dan 16 op sociale media zien.

Videospeler inladen...

"Sociale media en schermen krijg je niet zomaar meer weg", reageer covoorzitter Jeremie Vaneeckhout (Groen). "Het gaan verbieden lijkt ons een onhaalbaar, noch een goed idee."

Maar Groen wil wel nadenken over wat wel mogelijk is. "Een jongerenaccount op sociale media, waar bepaalde beperkingen op ingesteld kunnen worden door ouders, is wel iets waar we over kunnen nadenken", aldus Vaneeckhout.

"Dat is pure betutteling", vindt Open VLD-voorzitter Tom Ongena. Dit is ook compleet niet te handhaven. Of gaan we ouders GAS-boetes geven als hun kind op een gsm zit?" Hij vindt het beter dat we kinderen en jongeren leren om verstandig met schermen en sociale media om te gaan.

Meest gelezen