Direct naar artikelinhoud
Vragen van Proust

"Racisme wordt opgepookt om ons af te leiden van waar het echt om draait: de graaicultuur"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijfster en Charlie-redactrice Dalilla Hermans (31). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

en

27. Welk maatschappelijk ­probleem kan u woedend maken?
"Je zult nu denken dat ik ‘racisme’ zou antwoorden, maar het is breder dan dat. Ongelijkheid die bewust in stand gehouden wordt door een honger naar macht of door hebzucht, maakt me echt razend. Hoe bepaalde politici bewust retoriek gebruiken die verdeeldheid zaait om zichzelf te verrijken of aan de macht te houden. Hoe mensen arm en dom gehouden worden zodat de elite rustig door kan gaan, daar gaat mijn bloed van koken. Racisme, xenofobie, islamofobie worden opgepookt op een heel bewuste manier om ons af te leiden van waar het echt om draait: de graaicultuur."

Dalilla Hermans is schrijfster en werkt voor Charlie Magazine.Beeld Stefaan Temmerman

Lees de verrassende antwoorden van Karolien Debecker op de andere vragen van Proust hier: "Ik was ervan doordrongen dat racisme er gewoon bij hoorde" (+)