Kramen verhuizen naar plein bij pottenfontein

Het gemeentebestuur van Olen wil de ambulante handel op het dorpsplein in Olen-centrum anders gaan organiseren. De kramen zouden opschuiven naar het pleintje rond de pottenfontein.

mph

Op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag laat het gemeentebestuur van Olen toe dat enkele marktkramers een deel van de parking op het dorpsplein inpalmen. Met onder meer gebraden kippen, plantjes of verse vis vormen de kramen een aanvulling op het aanbod van de lokale middenstand.

“De kritiek die hierover vaak werd geuit, is dat de ambulante handelaars ook meteen de helft van de beschikbare parkeerplaatsen op het plein inpalmen”, zegt schepen Kris Gebruers (CD&V). “Dat probleem kunnen we oplossen door de kramen te verhuizen naar de andere kant van de doorsteek naar de Sint-Maartenstraat. Het pleintje aan de pottenfontein is verkeersvrij. We denken dat het er ook gezelliger zal zijn om de kramen te bezoeken en de bezoekers hebben iets meer plaats om hun auto te parkeren.”

“Dat zou een verbetering kunnen zijn”, reageert vishandelaar Rudy Verreet uit Ranst. “Nu gebeurt het nog al te dikwijls dat er auto’s geparkeerd staan op de plaats die voor ons gereserveerd is wanneer we aankomen. Dat is niet plezant en het leidt ook wel eens tot een woordenwisseling. Voor ons is het vooral belangrijk dat we opgemerkt worden door de mensen die passeren. Als ze onze kraam kunnen zien staan, is het goed.”

Oprit

De gemeente moet de situatie nog wel in detail bekijken. “Het pleintje rond de pottenfontein ligt wat hoger dan het straatniveau en is grotendeels omzoomd met sierbeplanting”, zegt schepen Kris Gebruers. “Er is een oprit gepland, maar die ligt vlak bij de verkeerslichten op de N152 en de werkzaamheden die er momenteel aan de gang zijn. De marktwagens moeten uiteraard op een veilige manier kunnen aankomen, omkeren en weer vertrekken.”