Verschillende getuigen herkenden Chris Bonkoffsky op de beroemde robotfoto nr. 19 van de Reus. © RR

Speurders geloven niet meer in ‘De Reus’

De speurders die het mysterie van de Bende van Nijvel moeten ophelderen, richten zich op nieuwe onderzoekspistes. Ze concentreren zich daarbij vooral op de vraag of er ex-rijkswachters bij betrokken waren. Dat Chris Bonkoffsky de Reus was, dat geloven ze niet meer.

Cedric Lagast, Marc klifman, Pieter Huyberechts, Dirk Coosemans

Chris Bonkoffsky, de man die in 2015 op zijn sterfbed bekend zou hebben dat hij deel uitmaakte van de Bende van Nijvel, is niet langer het focuspunt van het onderzoek naar de Bende. De speurders geloven niet meer dat hij de Reus was, die in 1985 deelnam aan de brutale overval op de Delhaize in Eigenbrakel. Het is na die overval dat de beroemde robotfoto nr. 19 werd gemaakt, waar verschillende mensen Bonkoffsky in herkenden.

“De piste van Bonkoffsky als Reus ligt van tafel”, zo klinkt het ondertussen. De speurders hebben naar eigen zeggen geen enkel element gevonden dat bewijst dat hij deel uitmaakte van de Bende van Nijvel, op de verklaringen van de broer van Bonkoffsky over de biecht na.

Opnieuw ex-rijkswachters

Het speurdersteam, dat ondertussen uit 26 politiemensen bestaat, onderzoekt daarentegen al enige tijd nieuwe pistes. Die werden hen aangereikt via de meer dan vijfhonderd tips die na de grote media-aandacht eind vorig jaar binnenkwamen. Al in november 2017 bleek dat drie van deze tips bijzondere aandacht kregen.

Volgens onze informatie zouden de nieuwe pistes opnieuw naar ex-rijkswachters leiden. Ook de nieuwe onderzoekers onder leiding van het federaal parket geloven dus dat de Bendeleden in die kringen gezocht moeten worden.

DNA uit polshorloge

Dat de piste Bonkoffsky verlaten is, verrast zijn familie. “Dit roept voor mijn cliënten meer vragen op dan dat het antwoorden geeft”, zegt Geert Lenssens, de advocaat van de broer aan wie Bonkoffsky gebiecht zou hebben. Opmerkelijk genoeg reageerde de familie niet opgelucht, maar verontwaardigd en boos.

“Omdat hier de indruk wordt gewekt dat de onderzoekers niet tot op het bot willen gaan. Dit zorgt voor onzekerheid. Mijn cliënten zijn moedig geweest en hebben altijd meegewerkt. Omdat ze de rouwperiode willen afsluiten, en daarom antwoorden willen.”

De familie blijft geloven dat Bonkoffsky wél de reus is. Ze wil dat een DNA-staal onderzocht wordt dat de familie zelf uit een polshorloge van Bonkoffsky haalde.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) meldde vorig jaar dat het DNA van Bonkoffsky in het dossier zit: hij stond in 2000 een speekselstaal af. “Maar we weten niet wat daarmee gebeurd is”, zegt Lenssens.

David van de Steen, overlevende van de raid in Aalst, vreest een doofpotoperatie: “Ik vraag me af hoeveel oud-rijkswachters nu op het onderzoek zitten. Is dit een opkuisactie? Ik ben mijn geloof in Justitie kwijt.”

Zijn advocaat Jef Vermassen eist duidelijkheid: “Dat ze dan zeggen waarom ze geloven dat Bonkoffsky niet de Reus is.”