“Ik ben echt helemaal kapot”: Thibau Nys verdedigt gele trui met glans en pakt eindzege in de Ronde van Hongarije

Thibau Nys is eindwinnaar geworden van de Ronde van Hongarije. De jonge Belg van Lidl-Trek kon zondag de slotrit naar Pécs - met drie keer dezelfde klim van tweede categorie (1,7 km aan 10,5 procent) - niet winnen, maar zijn gele trui kwam niet in gevaar. De rit kwam op naam van Wout Poels, Nys werd leeg gereden knap vierde en sluit af met twee ritzeges.

Vincent Van Genechten, Sam Vergrauwen

De heuvelachtige etappe van 173 kilometer werd gekleurd door een vlucht van elf renners. Daarin zaten onder meer de Belg Vincent Van Hemelen en de Brit Mark Cavendish, eerder deze week nog ritwinnaar. Van Hemelen wist tot diep in de lastige finale te overleven.

Alle vluchters waren echter teruggegrepen door het peloton aan de voet van de steile, 1,7 kilometer lange slotbeklimming. Daar zorgden Zwitsers kampioen Marc Hirschi en Duits kampioen Emanuel Buchmann voor de selectie. Gele trui Nys dichtte in de slotkilometer een kloofje op de ontsnapte Buchmann, die een gevaarlijke concurrent was voor eindwinst.

Nys redde zo zijn eindzege, maar voor de dagzege sprintte de ervaren Nederlander Wout Poels in de favorietengroep naar winst, voor de Australiër Damien Howson, Buchmann en Nys. Harm Vanhoucke werd achtste op 0:05, Lander Loockx tiende op 0:21.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik ben echt helemaal kapot”, zuchtte Nys na afloop. “Het was een harde rit, maar ik had vanaf het begin wel een goed gevoel. Ik voelde me sterk, maar ik begon al snel meer af te zien dan ik had verwacht. Op het einde ben ik wat teleurgesteld dat ik geen derde ritzege kon pakken, maar uiteraard is de eindzege- in het algemeen klassement het belangrijkst.”

In het eindklassement heeft Nys twaalf seconden voorsprong op nummer 2 Buchmann, en 18 op Poels. Tweede Belg Vanhoucke is zesde op 0:36. Voor Nys is de eindzege al de vierde overwinning van zijn wegseizoen, dat amper 12 koersdagen telt. Eerder won de Brabander een bergetappe in de Ronde van Romandië en twee lastige ritten in Hongarije.

Uitslag:

1. Wout Poels

2. Damien Howson

3. Emanuel Buchmann

4. Thibau Nys

5. Frank van den Broek +5”

© Photo News

Eindstand:

1. Thibau Nys

2. Emanuel Buchmann +12”

3. Wout Poels +18”

4. Diego Ulissi +19”

5. Marc Hirschi +36”

6. Harm Vanhoucke z.t.

7. Callum Scotson z.t.

8. Damien Howson +40”

9. Oscar Rodriguez +59”

10. Yannis Voisard +1’02”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer