Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoer

Stopt de Eurostar straks ook in Antwerpen?

Stopt de Eurostar straks ook in Antwerpen?
Beeld Photo News

In de plannen voor de nieuwe beheersovereenkomst van de NMBS gaat de spoorwegmaatschappij ook bekijken of de Eurostar in de toekomst tussen Londen en Amsterdam ook een halte kan krijgen in Antwerpen-Centraal. Dat schrijft De Standaard vandaag en wordt ook uit goede bron bevestigd.

De Standaard kon de laatste versie van het ontwerp van de beheersovereenkomst van de NMBS inkijken. In die voorlopige versie staat momenteel dus dat de komst van de Eurostar naar Antwerpen bestudeerd zal worden. De NMBS moet binnen de zes maanden na de afsluiting van de beheersovereenkomt de kwestie analyseren.

Maar het gaat om meer dan enkel reizigersaantallen. Het plan lag immers al in 2013 eens op tafel, bij de verlenging van de lijn naar Amsterdam. De plannen werden drie jaar later begraven wegens niet rendabel en te duur, schrijft de krant. De komst van de Eurostar zou immers een grondige herinrichting van het station vragen, met aparte incheckbalies, digitale scanners en afgescheiden perrons.

Antwerpen-Londen

Volgens De Standaard komt de vraag om een nieuwe analyse van de N-VA, de grootste partij in de regering en in Antwerpen. Sinds vorige maand het doek is gevallen over de luchtvaartmaatschappij VLM, is er geen directe verbinding meer vanuit Antwerpen naar Londen. "Dat de trein dat verlies opvangt, zou niet meer dan logisch zijn", zegt Stefan Stynen van reizigersorganisatie TreinTramBus aan de krant. Transporteconoom Eddy Van de Voorde zegt dan weer dat het plan enkel rendabel kan zijn als zakenreizigers elk uur een ­verbinding hebben. 

Bij Eurostar - het commercieel treinbedrijf waarin de Franse spoorwegen het grootste belang heeft en de NMBS goed is voor 5 procent - kan men momenteel niets zeggen over de berichtgeving.

Idem bij het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot. Er wordt niet gecommuniceerd over de plannen voor het beheerscontract. “Er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is.”