© kma

80-jarige eigenares hoopt goede overnemer voor volkscafé te vinden na plotse sluiting

De klanten van Café Central op de Lierselei in Oostmalle lopen er verweesd bij na de plotse sluiting van hun stamkroeg. Iedereen heeft alle begrip voor de beslissing van uitbaters Hugo en Julia, zeker ook eigenares Francine (80). Zij zoekt nu een overnemer.

kristin matthyssen

Café Central is een begrip in Oostmalle. Het was een volkscafé dat om negen uur ’s morgens al open was. Zelfs zo vroeg stond er soms al volk te wachten aan de deur.

Sinds enkele jaren hield Hugo zijn deuren op dinsdag en woensdag gesloten, maar voor de rest was Central altijd open. Het was ook zo’n typisch café waar alle generaties gemoedelijk konden verzamelen. Heel wat sportclubs – van de lokale wielertoeristen over het (zaal)voetbal tot de vogeltjesbond – hadden er hun thuishonk.

Door onvoorziene omstandigheden moesten Hugo en Julia nu plots hun deuren sluiten. “Ik heb alle begrip voor hun beslissing, waar ik verder niet dieper op in wil gaan”, zegt Francine Van den Bulck, de 80-jarige eigenares van het pand. Zij woont zelf nog boven de zaak en heeft nu een blad met ‘café over te nemen’ achter het raam gehangen, met een dubbel gevoel.

“Langs de ene kant zou ik niet willen dat dit café sluit. Ik woon hier zelf ook nog altijd heel graag. Maar tegelijk heb ik een beetje schrik. Met Hugo en Julia, die het café in 2002 van mij overnamen, had ik echt ‘de Lotto gewonnen’. Ze betaalden altijd correct hun huur en ik had nooit last van lawaai. In al die jaren is de politie nooit tussenbeide moeten komen voor ruzie tussen klanten. De mensen kwamen hier altijd goed overeen.”

Boenke-boenke

Francine is een beetje bang dat als er een jonge overnemer komt, het er meer boenke-boenke-muziek gaat worden. “En ik woon boven het café. Zou het toch mogelijk zijn om twee keer de Lotto te winnen en opnieuw zo’n goede huurders als Hugo en Julia te vinden? Ik hoop het van harte, want ik wil hier niet weg. Ik woon hier heel graag.”

Francine baatte zelf Café Central uit van 1984 tot 2002. Iedereen in Oostmalle herinnert zich ook nog haar man Sus Michielsen, die al enkele jaren geleden overleden is.

Francine stamt uit een echte café­familie. Haar ouders hadden vroeger café Wiks in Oostmalle, waar nu café Déjà Vu is. Eigenlijk was de Wiks meer een dancing. Francine deed de Wiks van 1967 tot 1984. “Ook de Wiks was altijd een gemoedelijke dancing”, vertelt Francine. “In die tijd werd er wel nog meer gedronken, wij hadden heel goede klanten.”

Hugo en Julia van Café Central vingen in 2014 ook Christian Van Limbergen op, de wereldreiziger met de fiets, toen hij met tongkanker in Oostmalle strandde. Hij verbleef er in een woning van het OCMW onder de Tornadotoren en ging biljarten in Café Central. Dankzij de cafébazen vereenzaamde hij niet. De man verzamelde tijdens zijn reizen meer dan 39.000 gemeentestempels in binnen- en buitenland. “Als ik me niet vergis, hebben Hugo en Julia bij zijn uitvaart nog gratis een koffietafel gegeven”, zegt Francine.