Luister naar

La Scala zegt Saudische sponsor af

Nieuws
Het leek de topman van het beroemde Milanese operahuis La Scala zo’n mooi plan: Saudi-Arabië als sponsor. Maar het voornemen is op een debacle uitgelopen. Na een storm van kritiek, gaat ­Teatro alla Scala de drie miljoen euro terugstorten die de Saudische minister van Cultuur een plek in het bestuur zou opleveren.
Stieven Ramdharie redactie vk
woensdag 20 maart 2019 om 03:00
Een man voert controles uit aan een van de bogen van het Teatro alla Scala in Milaan, nadat geconstateerd was dat hier en daar stukken pleisterwerk waren losgeraakt.
Een man voert controles uit aan een van de bogen van het Teatro alla Scala in Milaan, nadat geconstateerd was dat hier en daar stukken pleisterwerk waren losgeraakt. epa / Matteo Bazzi

Milaan

Het Milanese operahuis wrong zich maandag in allerlei bochten om de Saudiërs, die in vijf jaar tijd 15 miljoen euro zouden doneren, niet verder voor het hoofd te stoten. Met de moord op de Saudische journalist ­Jamal Khashoggi en de mensenrechtensituatie in het koninkrijk had de weigering, zo werd benadrukt, helemaal niets te maken.

Bij nader inzien vond het bestuur van La Scala het plan van directeur Alexander Pereira voor een verregaande vorm van samenwerking met een land – het zou de eerste keer zijn – toch geen goed plan. ‘Er is geen zwarte lijst’, aldus de Milanese burgemeester Giuseppe Sala, bestuursvoorzitter van het operahuis. Voor andere manieren van samenwerken met de Saudiërs staat hij nog altijd open. Want van een officiële boycot door Italië van de Saudiërs is toch geen sprake? ‘Wij gooien de deur voor Saudi-Arabië niet dicht’, aldus Sala. Ondanks de ontkenning, toont de affaire opnieuw aan hoe ‘besmet’ Saudisch geld is geworden, een halfjaar na Khashoggi’s dood.

Het idee voor de miljoenendeal werd in december geboren, toen de Saudische regering al twee maanden onder vuur lag vanwege de verdwijning van Khashoggi. Pereira kwam toen bij de openingsvoorstelling in gesprek met de Saudische minister van Cultuur, Badr bin Abdullah. Een maand later bezocht hij Saudi-Arabië. ‘Daar werd ons project geboren’, aldus een trotse Pereira later tegen de krant La Stampa. Een Saudische plek aan de Milanese bestuurstafel in ruil voor oliedollars.

De La Scala-voorman zegde ook toe dat het operahuis een conservatorium zou gaan runnen in Riyad voor zowel jongens als meisjes. Opbrengst: nog eens zeven miljoen euro in drie jaar. Maar nadat het plan bekend was geworden, kwam Pereira onder vuur te liggen. Het beeld dat een van de beroemdste culturele instellingen van Italië zich voor jaren zou verbinden aan het Saudische regime, vond menigeen onacceptabel.

Mensenrechtenorganisaties protesteerden en ook de politiek begon zich te roeren. Met name vicepremier Matteo Salvini riep La Scala op de stekker uit het plan te trekken. In het weekeinde deed de gouverneur van Lombardije een oproep aan Pereira, te vertrekken. Maandag werd het plan unaniem door het bestuur van La Scala verworpen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'