Luister naar

Prijs biologische producten omlaag, verkoop niet hoger

Nieuws
Biologische boodschappen zijn steeds beter betaalbaar. Waren biologische producten vijf jaar geleden gemiddeld twee keer zo duur als reguliere, nu is het prijsverschil nog 63 procent.
Kirsten Zwanenburg redactie vk
maandag 25 maart 2019 om 20:19
De biologische winkelketen Marqt verkoopt duurzame, verse, biologische en lokale producten.
De biologische winkelketen Marqt verkoopt duurzame, verse, biologische en lokale producten. anp / Lex van Lieshout

Den Haag

Dat blijkt uit cijfers van de Consumentenbond. Voor het onderzoek werden 115 producten bij dertien ­supermarkten en vier biologische winkels vergeleken.

De Consumentenbond vermoedt dat de prijsdaling te maken heeft met het aanbod biologische producten. Dat is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. ‘Biologische boodschappen worden steeds populairder, zeker in supermarkten. Ketens houden elkaar nauwlettend in de gaten. De concurrentie groeit en dat drukt de prijs’, zegt een woordvoerder van de consumentenorganisatie.

Bij supermarktketens Dirk van den Broek en Vomar trof de bond de goedkoopste biologische producten aan. De prijzen liggen daar gemiddeld 13 en 11 procent lager dan bij andere winkels.

Nederlandse consumenten kochten in 2017 voor ongeveer 1,5 miljard euro aan biologische producten. ­Dat is een stijging van 5 procent, laten de recentste cijfers van de branchevereniging Bionext zien. De omzetstijging vindt vooral plaats bij supermarkten, die goed zijn voor meer dan de helft van de omzet. De omzet in biowinkels loopt juist terug. De hardste stijgers zijn biologische eieren (17 procent) en zuivel (11 procent). In absolute zin wordt het meest uitgegeven aan rijst en koffie.

dure biowinkels

Biowinkels zijn duurder dan supermarkten. Bij de door de Consumentenbond onderzochte ketens liggen de prijzen tussen de 15 en 28 procent hoger dan gemiddeld. De goedkoopste biowinkel is Marqt, op de voet gevolgd door Ekoplaza. Op de derde plek staat Natuurwinkel. Natuurvoedingswinkel Odin is het duurst.

Het assortiment van biowinkels is wel veel groter dan dat van supermarkten. Biowinkels verkopen duizenden producten, terwijl supermarkten zoals Aldi en Lidl soms maar honderd biologische producten aanbieden. Ook verkopen biologische winkels ­vaker grootverpakkingen. Verhoudingsgewijs zijn die meestal goedkoper dan in supermarkten.

Biologische producten pakken ­volgens de producenten ervan duurder uit, omdat de fabricage arbeidsintensiever is, de opbrengst per hectare lager ligt en de producenten geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook is de productie ­kleiner, waardoor verpakking en ­distributie relatief duur zijn.

Toch hoeven consumenten niet altijd duurder uit te zijn als zij voor biologisch kiezen. Uit het onderzoek blijkt dat biologische huismerkproducten vaak goedkoper zijn dan reguliere ­A-merkproducten. Zo betaal je voor een literpak verse halfvolle biologische melk bij Hoogvliet 1,02 euro, terwijl je in dezelfde winkel voor een pak niet-biologische melk van Campina 1,21 euro betaalt. Sinaasappelsap van Appelsientje kost bij Albert Heijn 40 cent meer dan het sap van het biologische huismerk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.