© netflix

13 redenen waarom seizoen twee van ‘13 Reasons Why’ ook de moeite is

Het leek een mooi afgerond verhaal, 13 Reasons Why, maar natúúrlijk kon Netflix niet aan de verleiding weerstaan om een vervolg aan het succes te breien. Wij bingden de eerste negen afleveringen – we mochten ze niet alle dertien vooraf bekijken – en lijsten voor u dertien redenen op waarom het tweede seizoen toch de moeite is.

nco
  1. Het eerste seizoen was zo verrassend goed dat we niet anders konden dan benieuwd zijn naar het vervolg. Is dat tweede seizoen even goed? We moeten eerlijk zijn: neen. Dat was ook bijna onmogelijk. Maar het is nog steeds héél goed.
  2. Toen Clay vorig seizoen wegreed aan het einde van aflevering dertien zaten we nog met heel wat vragen. Hoe is het afgelopen met Alex na zijn zelfmoordpoging? Wat is Tyler van plan met dat wapenarsenaal dat hij onder zijn fotografiemateriaal verstopte?
  3. Een verhaal heeft nooit maar één kant. In het eerste seizoen kregen we Hannah’s versie van de gebeurtenissen te horen via de cassettes. Nu loopt er een rechtszaak tegen de school en worden alle beschuldigden van de tapes opgeroepen als getuigen. Daardoor krijgen we ook hun kant te horen, krijgen we nog veel meer extra’s te zien en wordt het duidelijk dat iedereen nog veel meer geheimen met zich meedraagt. Ze nemen dit seizoen ook de voice-overs over van Hannah.
  4. Ook dit seizoen schuwt men de zwaardere thema’s niet: zelfmoord, verslaving, seksueel misbruik, rehabilitatie...
  5. Niet iedereen was blij met de manier waarop Hannah’s zelfmoord in beeld werd gebracht. Deze keer zijn de makers zich meer bewust van de risico’s bij het in beeld brengen van tienerproblemen. Daarom hebben ze de site 13reasonswhy.info opgezet, waarnaar iedereen die vragen heeft kan surfen. In het begin van de reeks – en op het einde van iedere aflevering – verwijzen de makers hier uitvoerig naar.
  6. De cassettes zijn ingeruild voor mysterieuze polaroids.
  7. De tapes mochten dan wel terug de zolder op, maar dat heeft geen effect op de kwaliteit van de soundtrack, van Yungblud over New Order tot Selena Gomez.
  8. Iedereen is terug, zelfs Hannah zelf. Hoe dat mogelijk is? Ze duikt op in heel wat flashbacks en getuigenissen, en ze dwaalt ook nog rond, maar alleen Clay kan haar zien. Doet ze ‘een Kato’ke’ uit Beau Séjour, of is Clay gek aan het worden?
  9. Buiten het mysterie achter de polaroids mag u zich nog over een ander raadsel buigen. Wie probeert te verhinderen dat de waarheid aan het licht komt, en hoe ver gaat hij of zij daar in?
  10. U wilt zien of er gerechtigheid volgt. Een bekentenis op tape blijkt namelijk niet voldoende om iemand te beschuldigen van verkrachting.
  11. De over het algemeen vrij jonge acteurs zetten weer puike prestaties neer. Nochtans geen gemakkelijke opdracht, gezien de thematiek van de reeks.
  12. Bij de negen afleveringen in onze mailbox zat ook een hele waslijst aan spoilers die we niet mochten onthullen voor de releasedatum. Dat gaan we nu uiteraard nog steeds niet doen, we willen uw kijkplezier niet verpesten. Maar het wil toch wat zeggen als er zoveel plot twists de moeite zijn om te verzwijgen.
  13. Wij hebben de eerste negen afleveringen in ongeveer evenveel uren uitgekeken

INFO

7/10