23 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Wim Dekker: Bij onze zoon op school eten de kinderen tegenwoordig in stilte

Op de basisschool van onze zoon is dit jaar een continu­rooster ingevoerd. Je levert nu je kind ‘s ochtends af en kunt het pas om half drie weer afhalen. Tussen de middag eten de kinderen op school. En daar wil ik het nu even over hebben. Dat eten wordt op school in stilte gedaan. Om twaalf uur spreekt de leerkracht een gebedje uit en vervolgens pakken de kinderen in stilte hun boterhammetjes uit hun trommeltje en eten die in volstrekt stilzwijgen op. De focus moet volledig op het eten liggen, dus lezen mag ook niet. Er mag alleen gegeten worden. Dan volgt weer een gebedje en mogen de kinderen naar het speelplein en de leerkracht naar zijn pauze.Toen ik dit in de nieuwsbrief van groep acht las – tegenwoordig weet je als ouder van dag tot dag wat je kind overkomt op school – fronste ik wel even. Zou het niet handiger zijn als er voor stilte werd gezorgd tijdens het rekenen?, kon ik niet nalaten op te merken tegen mijn vrouw. En ik foeterde nog even lekker door op chaos- en onrustversterkende onderwijsmethoden in het hedendaagse basisonderwijs. Vervolgens vroeg ik aan mijn zoon hoe hij tegen die stilte tijdens de lunch aankeek. Het leek hem niet veel, zei hij, maar of ik verder mijn mond wilde houden, want hij was aan het gamen. Maar goed, sinds die nieuwsbrief eet groep acht haar lunch dus in stilte. Volledig gefocust op het eten.

‘Het went,’ zei mijn zoon na enige weken geruststellend, ‘soms zet de meester er een muziekje bij op.’

voorlezen

Kijk, bij ons aan tafel hoef je niet stil te zijn. Het idee alleen al. Een gezin is geen klooster. Maar eerlijk gezegd, met onze communicatie tijdens de maaltijd vlot het ook niet altijd. Bij aanvang meestal nog wel. Maar als de maaltijd vooral gezond en niet lekker wordt bevonden, slaat de stemming op enig moment om. En toen ik mij voor de zoveelste keer hoorde mopperen over de eetstijl van de kinderen, besloot ik daarmee te stoppen. Misschien had ik stilte en focussen op eten moeten invoeren. Maar dat fenomeen kenden wij toen nog niet. Wij besloten te gaan voorlezen. In overleg met de kinderen kiezen wij een boek dat ons allen iets te bieden heeft. Na elk boek is de stem van de volgende tafelgenoot doorslaggevend. De oudste koos, onder invloed van de boeken van Percy Jackson, voor Griekse godenverhalen. Het leverde bijzondere taferelen op. Die godenverhalen zitten vol afgunst, machtsstrijd en vooral veel verleiding, seks en bedrog. Het contrast met de brieven van Paulus, die aansluitend werden gelezen, was groot. Ook vermakelijk. Maar in de tijd dat het nieuwe, ‘stille’ eetregime op de basisschool werd ingevoerd, lazen wij tijdens de maaltijd de roman Uitverkoren van Chaim Potok. Dat was geen onverdeeld genoegen. Ik had het voorgedragen, want het was mijn beurt. En of het nu aan het boek lag of aan het feit dat ik het had voorgedragen, de jongens vonden het niet veel. Beetje mopperen, beetje klagen. Maar ze gingen er niet sneller van eten, dus wij hebben het in betrekkelijk korte tijd uitgekregen.

de stem van zijn vader

Centraal thema in het boek van Potok is het opgroeien in stilte. Wanneer een rebbe tot de ontdekking komt dat zijn zoontje te zelfvoldaan dreigt te worden en geen echt oog heeft voor zijn medemens, besluit hij hem in stilte op te voeden. Buiten de reguliere contactmomenten – veelal rond religieuze handelingen als talmoedstudie – praat hij niet met zijn zoon. Op een prachtige manier laat Potok zien hoe in stilte juist de relatie groeit: de zoon hoort in de stilte de stem van zijn vader. Hoe die zoekt naar naastenliefde bij zijn zoon, naar erbarmen, naar liefde voor de mens. En in de loop van het boek zie je de jongen – eerst zelfvoldaan en arrogant – oog krijgen voor de wereld. Hij begint het lijden te zien. En het onrecht. Door de stilte. Want wanneer het stil is, ga je pas echt zien, denken, voelen. Juist wanneer je niet mag spreken, merk je het gelaat van de ander op. Lees je het. Hoor je in de ademhaling het gevoel. Peil je de diepte in een blik. Stilte maakt opmerkzaam. Op de ander en op jezelf. En als vanzelf groeit dan het verlangen naar God.

Het is wel duidelijk dat mijn zoon op een christelijke basisschool zit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Onze afkeer van hobbyvissen en waarom we toch blij waren dat onze zoon ging hengelen

‘Andere kinderen deden aan vandalisme, pikten snoep bij de Kruidvat, of waren gameverslaafd. Dan is vissen beter, denkt Annemarie van Heijningen, die zich gewetensbezwaard supporter noemt.

nd

Vieze sloten en rivieren zijn niet links of rechts. Ze moeten gewoon schoon

Met het koesteren van je wortels is niks mis. Je kunt pas Europeaan zijn als je weet waar je vandaan komt. En de Europese Unie is daarbij niet per se je vijand: ‘Brussel’ steunt de regio’s volop.’

Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een goede pastor zijn - dat kan alleen als het verdriet in je leven is gekomen

‘Je merkt aan een dominee of het verdriet in zijn leven is gekomen’, zei een bejaarde man lang geleden tegen Bram van de Beek, zonder levenservaring in zijn eerste gemeente. Die man had gelijk, weet hij nu.

Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Waarom je niet moet blijven drammen over wat er allemaal fout gaat in de moederkerk

Ik heb domweg geen zin in een column die keer op keer schettert over wat er fout gaat in de kerk, schrijft Maria van Mierlo. Maar het is wel zinvol ons eigen aandeel in de kerk onder ogen te komen. Wees extra alert.

Afbeelding

Zijn tieners en twintigers wel echt zo duurzaam? Blijkbaar is dat lastig en hebben ze de ruimte niet

Lang niet alle jongeren zijn bezig met duurzaamheid, observeert Alexander Bosma. Ze moeten zich namelijk al over zoveel dingen druk maken. Laten we hen daarom een leven gunnen, waarin minder ook genoeg is.

Jan Willem Wits

Er komen regels voor 'versterkte' gebedsoproepen. Hoe Geert Wilders een konijn uit zijn hoed toverde

Geert Wilders heeft echt niks tegen klokgelui. Wel tegen moskeeën. Jan-Willem Wits buigt zich over de afspraak uit het coalitieakkoord: ‘Er komt regulering van versterkte gebedsoproepen.’

 nd

Ik voel me niet geroepen iemand die voor euthanasie kiest, dapper te noemen

Euthanasie bij psychisch lijden wordt gepresenteerd als de goede dood, een waardig alternatief voor zelfdoding. Breng daar maar eens iets tegenin, schrijft Reina Wiskerke

Afbeelding

Thuis wacht de confrontatie met kinderen die niet willen lezen. 'Je laat goudklompjes liggen, kind'

Het was Gerjanne van Lagens droom om thuis een bank vol lezende kinderen en boeken te hebben, 'een plek in de luwte van dit leven'. Maar de werkelijkheid is anders. 'Ze trok haar neus op. Wat een saaiheid, zei ze.'

Afbeelding

'Soms denk ik: hoe ouder de muzikant, hoe beter.' In het spoor van Nits, Martyn Joseph en Neil Young

Bij sommige artiesten is ouder worden eerder een aanbeveling dan probleem, dat weten we al sinds Johnny Cash en Leonard Cohen. Maar ook dit nieuwe muziekjaar wisten breekbare stemmen columnist Gerard ter Horst te raken.