© Photo News

ANALYSE. Drie woorden na Belgische zege: wervelend, koelbloedig, magisch

Vraag vandaag in en om het Spartak Stadium in Moskou wie het WK zal winnen en elke Belgische fan zal antwoorden: de Rode Duivels. We moeten niet te hard van stapel lopen, maar de prestatie die de Belgen deze namiddag leverden, was inderdaad grandioos. De Bruyne en co speelden de Adelaars van Carthago van de mat en wonnen met 5-2. Die score had zelfs nog kunnen oplopen. Eden Hazard en Romelu Lukaku waren de absolute uitblinkers bij de Belgen, die voor 99% zeker zijn van de achtste finales.

KrLi

© REUTERS

1. Een Duivelse, helse start

De Rode Duivels schoten als een wervelwind uit de startblokken. Vanaf minuut één zat België goed in de match, de Tunesische defensie wist niet wat ze overkwam. Dat verdient een pluim, zeker in het broeierige Spartak Stadium, waar het niet evident was om de tegenstander bij de keel te grijpen. De Rode Duivels startten niet alleen goed, ze zetten het overwicht ook om in doelpunten. Na iets meer dan een kwartier stond het al 2-0. Hazard trapte de strafschop zelf binnen, na een overtreding op hem. Lukaku scoorde in die beginfase meteen na een mooi passje van Mertens. Over Lukaku zo dadelijk meer.

2. De flanken doen het uitstekend

De Rode Duivels maakten vooral voor rust uitstekend gebruik van de ruimte op de flanken. Bij de vorige wedstrijden werd aangehaald dat de Belgen daar kwetsbaar zouden zijn, in de rug van Carrasco en Meunier. Maar zij vervulden hun verdedigende taak uitstekend. Carrasco speelde degelijk, Meunier voortreffelijk. Loopvermogen, duelkracht en een overheerlijke assist. De PSG-speler kwam naar binnen, kapte terug naar zijn rechter en tikte subliem tot bij Lukaku. De Belgische flanken kregen in het verleden vaak kritiek, deze namiddag stonden ze pal.

3. Lukaku beste schutter van de eeuw

Romelu Lukaku maakte vandaag zijn 40ste doelpunt in het shirt van de Rode Duivels. Een fenomenaal cijfer voor de Man U-spits, die nog maar 25 jaar. Als Lukaku aan dit tempo blijft scoren, dan haalt geen enkele Rode Duivel hem deze eeuw nog in. Even was er lichte paniek, toen Lukaku na een halfuur naar de kant moest en aan de wreef van de rechtervoet verzorgd worden. Maar de Duivelse aanvaller kon toch verder spelen. Lukaku zit nu al aan vier doelpunten na twee wedstrijden, hij staat op gelijke hoogte met Cristiano Ronaldo. In de tweede helft werd hij gewisseld uit voorzorg.

© EPA-EFE

4. De nul houden lukte niet

De Rode Duivels gaven niet héél veel kansen weg, maar werden toch geklopt door Tunesië. De Adelaars van Carthago maakten de aansluitingstreffer na een stilstaande fase. Aanvoerder Khazri liet de bal scherp naar binnen krullen, Boyata en Alderweireld raakten niet meer bij Bronn, die knap voorbij Courtois kopte. Het zat de Tunesiërs echter niet mee op vlak van blessures, nog voor de rust moesten ze al twee keer noodgedwongen wisselen. Eerst Bronn, de doelpuntenmaker die bij AA Gent speelt. Nadien viel ook Ben Youssef uit, de verdediger die de strafschopfout had gemaakt op Hazard.

5. 99% zeker van achtste finale

De Rode Duivels zijn na de ruime zege voor 99% zeker van de tweede ronde. Het doelsaldo is monsterlijk, Panama moet Engeland zondag al in de pan hakken om de Belgen nog in de problemen te brengen. Het gevecht om de groepszege zal zoals verwacht met Engeland gevoerd worden. Donderdag spelen de Belgen in Kaliningrad tegen de Engelsen. De Duivelse fans hebben niet zolang gewacht om een feestje te bouwen. Moskou was deze namiddag even in Belgische handen…

Slotconclusie: de Rode Duivels speelden een van de betere eerste helften en zelfs wedstrijden in lange tijd. Met veel positiewissels, duidelijke taken voor elke speler, lef aan de bal en een onwaarschijnlijke cool voor doel. Als Hazard dit niveau blijft aanhouden, kan hij speler van het tornooi worden. Zijn tweede doelpunt gezien? Er lopen vele wereldspelers rond in Rusland, maar niet veel die dit kunnen klaarspelen.