Logo Sint-Genesius-Rode wordt geschrapt door provinciegouverneur: "Niet in overeenstemming met taalwetten"

Het logo van Sint-Genesius-Rode, waarin zowel de Nederlandstalige als de Franstalige benaming voor de gemeente voorkomt, wordt geschrapt. Volgens provinciegouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren is het logo niet in overeenstemming met de taalwetten. De gemeente gaat in beroep tegen de beslissing.

Sinds april vorig jaar heeft Sint-Genesius-Rode een nieuw logo. Het is een combinatie van de Nederlandstalige benaming voor de gemeente in het blauw en de Franstalige in het groen.Ā Een inwoner die vond dat het logo een inbreuk vormde op de bestuurstaalwet, diende een klacht in bij de diensten van de provinciegouverneur.

Gouverneur Jan Spooren oordeelde dat het nieuwe logo inderdaad niet in overeenstemming is met de bestuurstaalwet. "Een logo waarin de Nederlandstalige en de Franstalige gemeentenaam voorkomt, gaat uit van de gelijkheid tussen deze talen. Maar de bestuurstaalwet schrijft in Sint-Genesius-Rode de voorrang van het Nederlands voor."

Nederlandstalige benaming hoger dan de Franstalige benaming

Om de voorrang van het Nederlands duidelijk te maken, zou de Nederlandstalige naam hoger moeten staan dan de Franstalige. En dat is hier niet voldoende duidelijk, stelt de gouverneur:Ā  "In dit geval wordt niet de volledige Nederlandstalige gemeentenaam boven gezet, maar enkel 'Sint-Genesius'. Dat is niet voldoende om de voorrang van het Nederlands te bewerkstelligen."Ā 

Ook is de Nederlandstalige gemeentenaam volgens de gouverneur verkeerd gespeld, aangezien het logo de gemeentenaam als 'Sint-Genesius-Rhode' weergeeft. "Het kleurverschil van de letter 'h' is niet voldoende."

Gemeente vecht het besluit aan

Volgens de gemeente geeft het nieuwe logo wel voorrang aan het Nederlands, omdat de Nederlandstalige gemeentenaam bovenaan staat en het duidelijk is dat de groene letter 'h' bij de Franstalige spelling van de gemeentenaam hoort. De gemeente vindt ook dat de blauwe kleur feller is dan het groen.

"We vinden het goed en duidelijk te begrijpen. We vechten het besluit juridisch aan en zullen de eindbeslissing respecteren", zegtĀ burgemeester Pierre Rolin (IC-GB). "In het minst gunstige geval mogen we het logo niet meer gebruiken. Maar een nieuw logo zou wel dezelfde richting uitgaan. Ons briefpapier met het nieuwe logo gaan we trouwens niet weggooien, dat zou niet verantwoord zijn. We zullen het eerst opgebruiken."

Meest gelezen