Eén van grootste cannabisplantages ooit opgerold, mét eigen hoogspanningscabine

© bfs

De politie heeft in een loods in de kmo-zone in de Hogerakkerhoek in Kruibeke de grootste cannabisplantage ooit in onze regio opgerold. De kweekinstallatie, die nog volop in opbouw was, was uitgerust voor een teelt van 10.000 plantjes.

Bert Foubert

De bende die achter de drugskweek zat, mikte hoog. Toen speurders van de lokale politie Kruibeke-Temse woensdag het pand binnenvielen, stootten ze op een uiterst professionele en groots opgezette cannabisinstallatie. “Er werd nog volop aan de plantage gewerkt”, schetst commissaris Katty De Bruyn. “We troffen heel wat materiaal voor het telen van drugs aan. Het ging onder meer om lampen, koolstoffilters, isolatie, en palletten potgrond. Gezien de oppervlakte, de constructie en het materiaal zou de plantage een capaciteit gehad hebben van 10.000 planten.”

Daarmee is de installatie de grootste ooit ontdekt in onze regio. Zelfs in heel België zijn er maar een handvol opgerolde plantages die het geplande aantal van dat in de Hogerakkerhoek overtreffen.

Koffiebranderij

In de loods stonden ook al tien grote turbines opgesteld die moesten dienen voor de luchtafzuiging. De stroom werd geleverd door een eigen hoogspanningscabine.

De cannabiskwekers konden voor het opbouwen van hun plantage handig gebruikmaken van de achtergebleven installaties van een koffiebranderij. Die had in december vorig jaar het gebouw verkocht aan een industriële vastgoedmakelaar en was daarna verhuisd naar een ander pand. De drugsbende huurde de loods daarna van de nieuwe eigenaar.

De zaakvoerder van de koffiebranderij is verrast door de ontdekking van de kweekinstallatie in zijn voormalig gebouw, maar begrijpt de keuze van de kwekers wel. “We hadden in onze loods een stalen platform gebouwd waarop de branderij zich bevond”, legt hij uit. “Omdat staal geen warmte doorgeeft, zullen de telers wellicht onder die constructie de lampen gehangen hebben en de plantjes gezet hebben. In het gebouw is er ook genoeg verluchting en bevindt de laad- en loskade zich achteraan de loods. Gezien de oppervlakte van 1.250 vierkante meter was het plaatsen van 10.000 plantjes zeker mogelijk. Het is wel even schrikken als je hoort dat men zoiets van plan was te midden van een kmo-zone.”

Onderzoek nog aan de gang

Het kweekmateriaal werd door de politie in beslag genomen en ontmanteld. Hoe de plantage precies aan het licht is gekomen, is nog onduidelijk. Ter plaatse werden er geen verdachten aangetroffen. Het onderzoek naar de bendeleden is nog volop aan de gang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen