© Photo News

Michel: “Beslissingen kernuitstap worden niet uitgesteld tot 2019”

“Er worden geen beslissingen uitgesteld tot in 2019.” Zo reageert het kabinet van premier Charles Michel op het bericht in De Standaard dat de beslissing over de kernuitstap over de verkiezingen van 2019 zou worden getild. “Het Energiepact staat voor 2018 gepland. De gesprekken gaan voort, maar we onderhandelen niet via de media”, luidt het.

Het kabinet van de eerste minister herinnert eraan dat federaal Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) de opdracht heeft gekregen het ontwerp van Energiepact met de nodige cijfers te stofferen. Dat moet gebeuren op basis van het regeerakkoord en de wet op de kernuitstap uit 2015, waarbij rekening wordt gehouden met de bevoorradingszekerheid, de veiligheid, de klimaatdoelstellingen en de factuur voor de burger en de bedrijven.

De Standaard schrijft dinsdag dat premier Michel werkt aan een compromis waarin de kernuitstap wel behouden blijft, maar waarbij die uitstap nauwgezet wordt gemonitord (onder meer op vlak van bevoorradingszekerheid). Die monitoring zou ook voortgaan na 2019 en op die manier zou de regering tijd kopen tot 2021, het uiterste moment waarop het lot van de jongste kerncentrales moet worden beslecht. “Uitstel zou een bron van juridische onzekerheid zijn voor de gezinnen en de bedrijven”, luidt het op het kabinet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER