Een ontspannen ogende ereburgemeester Tony Sebrechts relativeert de voor CD&V dramatische verkiezingsuitslag in Schoten. © JAA

Ereburgemeester en boeddhist Tony Sebrechts over teloorgang CD&V

De CD&V die na 36 jaar besturen tot de oppositie wordt veroordeeld, noem het gerust een mijlpaal. Dat vindt ook Tony Sebrechts, die voor de partij twintig jaar burgemeester was (1983-2003). “Erik Block en co moeten zich niet schuldig voelen. Tegen een rivier die zijn bedding verlegt, valt weinig te beginnen”, zegt de ereburgemeester, sinds enige tijd overtuigd boeddhist.

jan auman

Nee. De vlaggen hangen niet halfstok aan de mooie woning van Tony Sebrechts (72) in Schotenhof. Daarvoor heeft hij te veel afstand genomen van de gemeentepolitiek, waarin hij nochtans dertig jaar lang zelf een hoofdrol vertolkte. Hij heeft trouwens al lang geen partijkaart meer.

“Natuurlijk volg ik het nog. Met interesse!”, aldus de oud-notaris. “Ik heb lijsttrekker Erik Block een berichtje gestuurd om hem een hart onder de riem te steken. Hij en de andere lokale CD&V-mandatarissen hebben lang niet slecht bestuurd. Ze verdienen deze afstraffing niet. Maar ik moet zeggen dat ik zelf toch verrast ben door het forse verlies. Van 8 naar 3 zetels! Dat is catastrofaal. Maarten De Veuster is een volkse figuur die duidelijk aanslaat. Dit succes is niet langer het gevolg van Bart De Wever, zoals zes jaar geleden. Dit is een overwinning op eigen kracht.”

Volgens Sebrechts speelt de ontzuiling van de maatschappij CD&V parten. “Dat is eigenlijk al begonnen met de omvorming van CVP naar CD&V. Wij waren een standenpartij. Zo behoorde ik destijds tot de rechtse NCMV-vleugel. Die lijkt binnen de huidige partij helemaal opgedoekt. Maar er waren ook het meer linkse ACW en de sterke invloed van de parochies. Dat is allemaal verdwenen of toch zo goed als. Net als de C uit de naam. De kerken lopen leeg en worden afgebroken. Alleen op ‘den échten buiten’ zoals in Kalmthout, Zandhoven of grote delen van West-Vlaanderen kan CD&V zich nog handhaven. Al ben ik wel benieuwd hoe de mensen daar volgend jaar zullen stemmen tijdens de Vlaamse verkiezingen. Dat wordt een interessante testcase.”

Sebrechts ziet de verplichte oppositiekuur niet als een ramp voor CD&V. “Ik ben in 1976 ook gestart vanuit de oppositie. We moesten opboksen tegen een absolute meerderheid van socialisten. Dat is nu nauwelijks nog voor te stellen. Je leert zo heel wat. En voorts moet je dit als politicus kunnen relativeren. Ik heb uit het boeddhisme geleerd dat winst en verlies relatieve begrippen zijn in het leven. Eigenlijk bestaan ze niet. Ik had dat zelf beter ook wat sneller doorgehad.”

(Lees verder onder de foto)

© jan auman

Voorakkoord

Deze troostende woorden helpen Erik Block voorlopig niet veel verder. Hij zit in zak en as. “Natuurlijk zijn er zondag tranen gevloeid en had ik de avond na de verkiezingen zin om de handdoek in de ring te gooien. Maar intussen komt de veerkracht stilaan terug. Ik leg mijn lot in handen van het partijbestuur, dat donderdag samenkomt”, aldus de verslagen CD&V-kapitein. Die zijn niet onaardige score van 761 voorkeurstemmen toch als pleister op de wonde meent te mogen beschouwen.

De snelle coalitievorming tussen N-VA en Open Vld doet Block geloven dat er al een voorakkoord bestond. “Wij hadden natuurlijk onze eisen gesteld om nog mee in het bestuur te stappen, maar hebben die zelfs niet echt kunnen verdedigen. Het zij zo. Ik verwijt N-VA en Open Vld ook een gebrek aan loyauteit in de huidige bestuursploeg. Een aantal unaniem genomen beslissingen van de gemeenteraad, werd achteraf in het schepencollege niet of maar schoorvoetend uitgevoerd. Ik denk aan de windmolens of de ontwikkeling van het Havenplein, met dat mooie torengebouw ja. Ik moest de kastanjes telkens weer uit het vuur halen en de kritiek alleen trotseren.”

Verrechtsing

“Ik maak me ernstig zorgen over de verrechtsing in Schoten en meer bepaald over het sociale beleid dat onder druk zal komen te staan”, besluit Block. Die is van plan om na zes jaar schepen te zijn geweest van onder meer Ruimtelijke Ordening en Milieu zijn plaats op de oppositiebanken in te nemen. Harrie Hendrickx zal gezien zijn familiebanden met burgemeester/schoonzoon Maarten De Veuster niet zetelen. In zijn plaats komt normaal Katrijn Van Osta, die niet verkozen raakte. De fel afgeslankte CD&V-fractie zal voorts nog bestaan uit Dieter Peeters, zoon van oud-schepen Ann Pycke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER