Omstreden schepen met werkloosheidsuitkering blijft op post in nieuw bestuur

Jef Van de Pol (CD&V), die vlak voor de verkiezingen in opspraak kwam omdat hij bovenop zijn schepenwedde nog een werkloosheidsuitkering van de gemeente opstreek, blijft ook na 1 januari nog schepen in Ravels.

EDDY MEULEMANS

Exact één week voor de gemeenteraadsverkiezingen onthulde gemeenteraadslid Gert Laurijssen (N-VA) dat schepen Jef Van de Pol al vijf jaar, sinds hij ontslagen werd bij zijn toenmalige werkgever, elke maand een bijpassing op zijn schepenwedde krijgt uitbetaald door de gemeente. “Schepen Van de Pol heeft een achterpoortje in de wet gevonden om zijn eigen dop te laten compenseren door de gemeente. Zo stak hij al duizenden euro’s belastinggeld in eigen zakken bovenop zijn riante schepenwedde van 40.406 euro”, schreef Laurijssen in de verkiezingsfolder van N-VA.

Niet ethisch

Hoewel al snel bleek dat de schepen niets onwettigs had gedaan, vonden velen de aangevraagde looncompensatie “niet ethisch” en dat vertaalde zich zondag dan ook in een erg matige score. Ondanks zijn jarenlange bestuurservaring en zijn vierde plaats op de lijst van CD&V behaalde Van de Pol slechts 578 voorkeuren. Liefst dertien partijgenoten deden beter. Toch mag hij zich op 1 januari opmaken voor zijn vijfde ambtstermijn als schepen in Ravels. “Wettelijk heeft Jef niets verkeerds gedaan en ook als mens stond hij nooit ter discussie in onze partij. Daarom behouden we het vertrouwen in hem”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). “Wel hebben we afgesproken dat hij na drie jaar ontslag neemt uit het bestuur en vervangen wordt door huidig schepen Hans Heylen.”

Het aantal voorkeurstemmen is volgens de burgemeester niet doorslaggevend bij het toekennen van de schepenposten in Ravels. “We houden ook rekening met ervaring en een evenredige verdeling van mannen en vrouwen uit de drie deelgemeenten en de verschillende sociale geledingen.” Het resultaat van die evenwichtsoefening is… dat er vanaf nieuwjaar niets verandert in Ravels: de huidige schepenen Carine Couwenberg, Patrick Van den Borne, Eric Van Gestel, Koen Rombouts én Jef Van de Pol blijven allemaal op post. “De kiezer heeft dat ook zo aangegeven”, zegt de burgemeester. “We hebben 64,24% van de stemmen gehaald, nog 16,67% méér dan de vorige keer. Dat betekent dat onze inwoners willen dat we op dezelfde weg verdergaan.”

150 stemmen gekost

Jef Van de Pol zelf is blij dat zijn collega-schepenen hem straks weer in de armen sluiten. “Gezien de onterechte kritiek die ik vlak voor de verkiezingen gekregen heb, ben ik vandaag opgelucht en blij, ja”, bekent hij. “Deze affaire heeft me zeker parten gespeeld. Ik schat dat ik anders toch 150 voorkeurstemmen méér gehad zou hebben.”

Dat hij op 1 januari 2021 de fakkel doorgeeft aan Hans Heylen, was volgens Van de Pol een jaar geleden al afgesproken. “Het was mijn eigen idee”, zegt hij. “Door het nieuwe Gemeentedecreet moet elke gemeente het voortaan stellen met één schepen minder. Ik ben intussen 60 jaar en zit 30 jaar in het gemeentebestuur, waarvan 24 jaar als schepen. Ik heb zelf aangegeven dat ik nog drie jaar keihard wil werken om Ravels nóg mooier te maken, maar dat ik daarna met pensioen ga en de kans geef aan de jeugd.”

Wel zal hij het in het nieuwe bestuur moeten rooien met een enkelvoudige schepenwedde zonder extraatje, want de regering heeft intussen beslist om de looncompensatie voor werkloze mandatarissen vanaf 2019 af te schaffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER