Gerecht neemt twintig paarden en hormonale producten in beslag: “Onderzoek stopt hier niet”

Speurders zijn donderdagvoormiddag binnengevallen bij een man die actief is in de paardensport. De huiszoekingen vonden plaats in Duffel en Sint-Katelijne-Waver en kaderden in een onderzoek naar het gebruik van hormonale producten bij paarden. Naast verboden producten werden ook twintig paarden in beslag genomen.

Theo Derkinderen

Het onderzoek startte eind juli nadat er op de luchthaven van Zaventem een verdacht pakket werd onderschept. “In het pakket zaten hormonale producten die in ons land in de aangetroffen vorm niet vergund of toegelaten waren. Ze werden vanuit de Verenigde Staten in ons land ingevoerd”, klinkt het bij het parket.

De politie en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn met een onderzoek gestart en zo kwam een Vlaamse man in beeld die eigenaar zou zijn van verscheidene (dure) renpaarden. Na het maandenlange onderzoek vielen de speurders gisterochtend op vraag van de Antwerpse onderzoeksrechter binnen op twee plaatsen die aan de betrokken persoon konden gelinkt worden. Het ging dus om adressen in Duffel en Sint-Katelijne-Waver.

“Tijdens de huiszoekingen werd niet alleen gezocht naar hormonale en verboden producten, maar werd ook de administratie en paspoorten van de paarden grondig gecontroleerd. Bij dat laatste werden heel wat hiaten en problemen vastgesteld. Zaken die verder zullen worden uitgeklaard. Maar er werd ook beslist om twintig paarden in beslag te nemen. Ook een hoeveelheid hormonale producten, prestatiebevorderende middelen, spuiten en andere gebruiksvoorwerpen zijn meegenomen”, aldus nog de woordvoerder van het Antwerpse parket.

Verhoord

De eigenaar van de paarden werd meegenomen voor verhoor en urenlang ondervraagd. In de loop van de late namiddag mocht hij opnieuw beschikken.

“Met de huiszoekingen stopt het onderzoek niet. De inbeslaggenomen producten zullen worden geanalyseerd en er zal ook worden nagegaan hoelang de in ons land verboden producten al werden besteld door de betrokken persoon.”

De speurders wilden donderdag niet vrijgeven bij wie de huiszoekingen hadden plaatsgrepen. Volgens bronnen binnen de paardenwereld zou de inval niet in een manege hebben plaatsgegrepen, maar bij een privépersoon. Het zou gaan om een ondernemer die actief is in de groentesector in de streek en dus ook paardenliefhebber is. De man zou zelf over tientallen paarden beschikken en regelmatig naar het buitenland afzakken om er met de paarden deel te nemen aan paardenrennen.

Waar de inbeslaggenomen paarden door de politie en het FAVV ondertussen zijn ondergebracht, werd niet meegedeeld.

Bijkomend zullen de speurders trachten te achterhalen of er paarden aanwezig waren die geprepareerd waren om beter te presteren.