© FrMi

Gemeente onderzoekt toekomst kleuterschool in Vechmaal

De gemeente voert verkennende gesprekken over een mogelijke fusie van de gemeentelijke kleuterschool in Vechmaal met een school uit een ander net. Tijdens de vorige gemeenteraad stelde de oppositie zich al vragen over de toekomst van de school.

Frank Missotten

“Al verschillende jaren tracht de gemeente de kleuterschool van Vechmaal te laten overleven, maar dit wordt regelmatig in gevaar gebracht door een dreigend tekort aan kleuters”, zegt Luc Schalenbourg van oppositiepartij CD&V. “Dit jaar zijn er 18 kleuters gestart, vorig jaar nog 24. Het staat volgens ons vast dat de overlevingskansen van de kleuterschool slechts gewaarborgd kunnen worden door een doorgedreven samenwerking of zelfs fusie met een andere onderwijsinstelling.” Partijgenoot Gerald Kindermans vindt het verschaffen van onderwijs ook geen kerntaak meer van een gemeente. “Als je als gemeente momenteel een school hebt met maar 18 kinderen en 3 personeelsleden, dan lijkt me dat geen gezonde situatie. Het kost de gemeente gewoon veel te veel geld. Het is wel wenselijk dat de kleuterschool in Vechmaal blijft bestaan, gelet op de grote afstand tot de kleuterscholen in het centrum.” Daarom stelde de oppositie voor om een studie uit te voeren over de mogelijkheden voor de school en gesprekken aan te knopen met andere onderwijsinstellingen. “Veel gemeenten, ook buurgemeenten, zijn de voorbije jaren al overgegaan tot het onderbrengen van een gemeentelijke school in een groter net.”

Fusie

Volgens schepen van onderwijs Kristof Pirard (Open Vld) neemt het gemeentebestuur dit schooljaar ook stappen om het voortbestaan van de kleuterschool in Vechmaal op langere termijn te waarborgen. “We onderzoeken of de kleuterschool nog kan functioneren als aparte school of beter kan samengaan in een groter geheel. We hebben hierover al verkennende gesprekken gevoerd met onze partner in de huidige scholengemeenschap, alsook met onderwijskoepel OVSG. Die besprekingen gaan dit schooljaar verder, onlangs hebben we op het eerste overleg met het GO! alle modaliteiten besproken. Maar we gaan zeker ook de andere netten aanspreken. Het is onze grootste bekommernis dat de kleuterschool in Vechmaal blijft bestaan en dat alles hetzelfde blijft. Er zijn geen leninglasten meer voor de kleuterschool en recent is er nog bijgebouwd. Het onderzoek omvat een volledig schooljaar. De overgang naar een ander net, in de hoedanigheid van een verzelfstandigde entiteit of in een fusie met een andere school, zal wellicht ingaan op 1 september 2018."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer