Congolese president Tshisekedi: “Oorlog met Rwanda is mogelijk”

Felix Tshisekedi© EPA-EFE

Een oorlog tussen Congo en Rwanda is mogelijk. Daarvoor waarschuwt de Congolese president Felix Tshisekedi in een interview met de Franse krant Figaro. Tshisekedi deed de uitspraken tegen de achtergrond van de hevige gevechten die al maanden aan de gang zijn in het oosten van Congo tussen het regeringsleger en rebellengroep M23, gesteund door Rwanda.

jvh
Bron: BELGA

“Natuurlijk is een oorlog mogelijk, ik ga dat niet verbergen”, zei Tshisekedi, die begin deze week een officieel bezoek bracht aan Frankrijk. “Dat land, onze buur, schendt ons grondgebied om onze kritieke mineralen te plunderen en onze bevolking te terroriseren”, zei het Congolese staatshoofd. Hij beklaagde zich ook over de “onverschilligheid van de internationale gemeenschap”, aan wie Kinshasa vraagt om sancties af te kondigen tegen Rwanda. 

Kigali ontkent iedere betrokkenheid, maar de internationale gemeenschap meent toch dat Rwanda de M23 steunt en troepen inzet in het oosten. “M23 is een lege huls. Het telt misschien 500 militieleden. Nee, het zijn Rwandese militairen die dood zaaien op onze bodem”, zei Tshisekedi. Hij meent dat hij tijdens zijn bezoek steun kreeg van Parijs, dat overigens ook goede relaties onderhoudt met Kigali.

Tshisekedi zei niettemin dat hij hoopt dat het niet tot een oorlog moet komen, “want ik steek liever onze energie en rijkdom in de ontwikkeling van de 145 territoria van Congo dan in een militaire inspanning”. Op de vraag of hij gaat praten met zijn Rwandese ambtgenoot Paul Kagame, antwoordde hij dat Angola als bemiddelaar aan zo’n ontmoeting werkt. 

Gevechten in het oosten van Congo eisten vrijdag nog negen doden. Er werd daarbij een kamp voor ontheemden in de omgeving van de stad Goma gebombardeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen