Direct naar artikelinhoud

Wiebes: grote bedrijven moeten binnen 5 jaar stoppen met Gronings gas

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zet zo'n tweehonderd bedrijven onder druk te stoppen met het verbruik van Gronings gas. De minister verstuurt vanaf afgelopen vrijdag brieven aan tweehonderd industriële grootverbruikers, actief in bijvoorbeeld de voedingsindustrie of de chemie.

Gaswinning in Groningen.Beeld anp

Wiebes staat onder hoge politieke en maatschappelijke druk om de gaswinning in Groningen op korte termijn verder omlaag te brengen en daarmee het aardbevingsrisico in te dammen. Het kabinet benadrukt voortdurend dat het mislopen van de Groningse gasinkomsten geen rol speelt, maar de leveringszekerheid wel: veel bedrijven en miljoenen huishoudens kunnen op korte termijn niet worden verwarmd zonder het Groningse gas. Na de zware aardbeving eerder deze maand beloofde Wiebes zich tot het uiterste in te spannen om de gasbehoefte in Nederland zo snel mogelijk omlaag te brengen.

Wiebes richt zich nu in eerste instantie op de grootverbruikers in het bedrijfsleven. De omschakeling op alternatieven is 'onontkoombaar', schrijft hij in de brief die NOS in handen kreeg. 2022 is de deadline. Bedrijven mogen wel kiezen hoe ze dat doen. Het liefste wil Wiebes dat ze overgaan op klimaatvriendelijker alternatieven, maar als dat technisch niet mogelijk is binnen enkele jaren dienen ze te kiezen voor een ander soort gas, zodat ze dat uit het buitenland kunnen importeren.

In Groningen wordt laagcalorisch gas gewonnen. Uit andere gasvelden komt doorgaans hoogcalorisch gas. Er zijn speciale installaties nodig om het hoogcalorische gas geschikt te maken voor gebruik in Nederland. Dat vergt investeringen.


De NAM, de staat en de provincie blijven naar elkaar wijzen; de Groningers zijn de dupe

Er is nog altijd geen nieuwe schaderegeling voor Groningen. Na eerst naar de regio gewezen te hebben, weet premier Rutte de vertraging aan de lange kabinetsformatie. Opvallend, want eerder noemde hij dat zelf nog 'staatsrechtelijk geleuter'.

Na de zwaarste aardbeving in Groningen in vijf jaar klinkt de roep om het dichtdraaien van de gaskraan weer luid en zegt ook minister Wiebes: 'Nederland moet van het gas af'. Wat zou het betekenen als dat per direct gebeurt? (+)

Na de zware aardbeving in Huizinge van 2012 miste de overheid vijf jaar lang de wil om het gaswinningsdossier op te lossen. Correspondent Jurre van den Berg ziet een omslag. (+)