Direct naar artikelinhoud
Te veel series

Steeds kunnen meepraten over de nieuwste tv-series? Dat doe je zo

Beeld Thinkstock

Met 500 nieuwe tv-series per jaar is alles bekijken onmogelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je toch mee kan praten over het nieuwe serieaanbod? Een aantal trucjes kunnen helpen.

Kijk op dubbele snelheid

Oké, je wordt er wellicht een beetje zot van en een hele serie met piepstemmetjes bekijken is niet meteen aan te raden, maar waarom zou je niet enkele afleveringen tegen dubbele snelheid bekijken? Gunter Lamoot vertelde ooit dat hij dat deed om zijn grote achterstand weg te werken en het is volgens hem perfect beluister- en kijkbaar. Wie zijn wij om hem niet te geloven?

Skip de overbodige afleveringen

Elke serie, hoe geniaal ook, heeft wel een paar afleveringen die minder zijn. Een mindere of overbodige verhaallijn, geen plot, te veel opvulscènes... Wie in tijdnood zit, wint al snel een uur of twee als je die overslaat. krijg je het al benauwd bij de gedachte eraan? Middelmatige scènes doorspoelen is een gulden middenweg. Hoe je weet welke afleveringen of scènes je kunt overslaan? Zie de volgende regel.

Zoek online hulp

De vraag is natuurlijk welke afleveringen je kunt doorspoelen of overslaan. Samenvattingen lezen (zie volgende regel) is geen optie, want dan weet je meteen alles. Gelukkig vind je ook gidsen – enkele Amerikaanse onlinemedia zijn er goed in – met tips over welke afleveringen je zeker wel moet zien en welke je kunt overslaan. Om de niet geziene afleveringen in te halen, helpt de volgende regel.

Lees de recaps

Van elke serie, van de meest gehypete op Netflix tot een obscure reeks op een kleine kabelzender, vind je online uitgebreide samenvattingen van elke aflevering. Wie zegt wat tegen wie en wat gebeurt er waar: je leest het wel. Soms zijn de teksten zelfs beter dan de reeks, maar ook als dat niet het geval is ben je meteen mee. Af te raden als je de reeks echt wilt zien, ideaal als je na enkele afleveringen afgehaakt bent en toch wilt weten hoe het eindigt.

Surf naar YouTube

Het is een beetje artistieke verkrachting, maar kunnen wij er iets aan doen dat er zoveel te zien is? Op YouTube vind je van flink wat series leuke samenvattingen. De essentie weten van Breaking Bad of The Sopranos? In enkele minuten vertellen de filmpjes je wat er in een seizoen van pakweg tien uur gebeurd is. Ideaal om te kunnen doen alsof je werkelijk alles gezien hebt.

Lees ook - Als tv te veel wordt: 500 nieuwe series dit jaar, wie kan dat nog volgen? (+)