Veertien onschuldige slachtoffers gemaakt, maar uiteindelijk gepakt dankzij twee burgers

© AFP

Nadat Younes Abouyaaqoub vier dagen geleden veertien onschuldig burgers had gedood, is hij maandag zelf doodgeschoten na twee tips van alerte burgers. Zij hadden de terrorist herkend in Subirats, zo’n vijftig kilometer van Barcelona.

tg

Wat de gezochte terrorist tussen de aanslagen van afgelopen donderdag en zijn dood, maandagmiddag, gedaan heeft, zal de politie nu zo goed mogelijk proberen te reconstrueren in de hoop zijn onderduikadressen te vinden en nog eventuele medeplichtigen te kunnen klissen. Maar wat nu in de eerste plaats telt is dat hij uitgeschakeld is en dus geen gevaar meer is voor eventuele nieuwe aanslagen. Want daar was men bang voor. De Spaanse overheid bedankte maandagavond iedereen op een persconferentie. “Jullie zijn allemaal erg belangrijk in de strijd tegen terrorisme”, klonkt het.

De Spaanse politie was maandagochtend aan een groot offensief begonnen om de man te vatten. Het hield op verschillende plaatsen huiszoekingen en mensen uit de omgeving van Abouyaaqoub die al verhoord werden, werden opnieuw op de rooster gelegd in de hoop dat ze de speurders op het juiste spoor zouden kunnen zetten.

© AFP

In de loop van de dag verspreidde het gerecht ook een opsporingsbericht met foto’s. Dat loonde want een paar uur later al kreeg de politie een telefoontje van een wijnboer uit Subirats, zo’n 50 kilometer van Barcelona. Hij had een wagen aan hoge snelheid door zijn wijngaarden zien rijden. Daarna had hij een man te voet zien weglopen. Hij had hem vrij dichtbij gezien en zelfs gevraagd wat hij daar deed. Maar de onbekende had niet geantwoord. Hij was wel weggelopen. Voor de man was er geen twijfel mogelijk. Het was de gezochte 22-jarige Marokkaan. De dader was opvallend warm gekleed, volgens de getuige. Hij droeg een T-shirt met lange mouwen en een hemd met lange mouwen.

“We kregen van de politie de raad om binnen te blijven, de deuren op slot te doen en vooral zelfs niets te ondernemen”, verklaarde de dochter van de wijnboer later op de avond.

Een beetje zoals in een film

“Het was een beetje zoals in een film”, klonk het nadat de eerste emoties waren doorgespoeld. “Plots hing er een helikopter van de politie laag boven de wijngaarden en kwamen langs alle kanten politievoertuigen aangereden. Mannen met bivakmutsen en zware wapens kamden de buurt uit.

De man probeerde nog te vluchten, maar zag al snel in dat hij geen kant meer uit kon. Toen hij in de val zat, trok hij zijn hemd open en toonde hij een bommengordel die hij om had. Die bleek nadien vals. Maar de agenten van de Mossos d’Esquadra namen geen risico en schoten hem dood.

Politie was al onderweg

Dat de Spaanse politiediensten zo snel ter plaatse waren na de oproep van de wijnboer was trouwens geen toeval. Speciale eenheden waren al opgeroepen om zich op die regio te oriënteren. Dat gebeurde na een oproep van een vrouw, die net als de wijnboer anoniem wil blijven.

© AFP

Zij belde ongeveer drie uur nadat de politie het opsporingsbericht had gelanceerd met de melding dat ze de dader had herkend. Ze was er vrij zeker van dat het om de gezochte terroriste ging, zegt burgmeester Josep Lluis Trapero.

De speciale eenheden van de Mossos d’Esquadra waren bijna ter plaatse toe de tweede oproep kwam van de man die Abouyaaqoub in zijn wijngaarden had gezien.

Even later vonden ze hem tussen de wijnranken. Maar in plaats van zich over te geven, opende hij zijn hemd en toonde hij zijn (valse) bommengordel. Daarop riep hij “Allah is groot”. Het waren zijn laatste woorden voor hij werd doodgeschoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen