Aïssa Barrie, zus van Ibrahima Barrie, wil gerechtigheid voor haar broer die in 2021 overleed nadat hij was opgepakt door de politie.

Parket vraagt vrijspraak voor 4 agenten die mogelijk betrokken waren bij dood Ibrahima Barrie (23)

Het parket vraagt de vrijspraak voor de 4 agenten die mogelijk betrokken waren bij het overlijden van de 23-jarige Ibrahima Barrie. De twintiger uit Sint-Joost-ten-Node overleed op 9 januari 2021 aan een hartstilstand, nadat hij was opgepakt door de politie van Brussel-Noord. Zijn dood leidde tot veel protest en tot rellen.

Ibrahim Barrie probeerde in januari 2021 te vluchten voor een politiecontrole vlak bij het Brusselse Noordstation. Hij werd daarom opgepakt door de politie en meegenomen naar het politiecommissariaat, waar hij het bewustzijn verloor. De twintiger werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed niet veel later. 

Uit de autopsie bleek dat Ibrahima Barrie was overleden aan een hartstilstand. Dat de jongeman eveneens leed aan hartfalen, kon volgens de familie de hartstilstand niet verklaren. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek naar het politieoptreden. 

Na het overlijden van Ibrahima Barrie vond in Brussel eveneens een manifestatie voor de jongeman plaats, die uitmondde in zware rellen. Vooral de politie werd toen onder vuur genomen.

Parket vraagt vrijspraak

Het parket besloot eerder om 2 agenten voor de correctionele rechtbank te brengen voor schuldig verzuim. Ze zouden de jongeman immers niet snel genoeg geholpen hebben toen hij het bewustzijn verloor. Maar vandaag op het proces vraagt het parket de vrijspraak voor die agenten. "Op basis van twijfel", zo klinkt het. In ondergeschikte orde, wanneer de rechtbank er toch niet mee akkoord zou gaan dat de agenten vrijgesproken kunnen worden, vraagt het parket de opschorting van de straf. 

Daarnaast heeft de familie ook 2 agenten, die Barrie arresteerden, rechtstreeks voor de rechtbank gedaagd. Volgens zijn familie hebben zij zich schuldig gemaakt aan onopzettelijke doodslag, slagen en verwondingen en illegale opsluiting. De agenten ontkennen dat ze een fout hebben gemaakt.

Het parket is van mening dat de dagvaarding van de familie niet ontvankelijk is, omdat die dagvaarding op een verkeerde manier gebeurde. "Maar", zo zegt het parket, "indien de rechtbank beslist dat de dagvaarding toch ontvankelijk is, vragen we de vrijspraak."

Sympathisanten in de zaal

Voor de start van het proces verzamelden sympathisanten zich aan het Brusselse Justitiepaleis waar nog gespeecht werd door Aïssa Barrie, de zus van Ibrahima. "We willen antwoorden zodat we eindelijk kunnen rouwen. We willen gerechtigheid voor mijn broer. Er is nog steeds veel onduidelijkheid. We weten nog altijd niet wat er die nacht precies gebeurd is", zegt ze.

Volgens de familie van Barrie verklaart de hartstilstand zijn overlijden niet. "We weten alleen dat hij een hartstilstand heeft gekregen in het commissariaat. Maar mijn broer heeft nooit een hartprobleem gehad, hij was fit en speelde voetbal."

Ook tijdens het proces waren sympathisanten aanwezig in de zaal. 1 persoon werd op de vingers getikt omdat hij "assasins" (moordenaars, red.) door de zaal riep. 

Aïssa Barrie, zus van Ibrahima Barrie, wil gerechtigheid voor haar broer.

Achtervolging

"We kregen de melding dat Barrie ons filmde", zegt een van de agenten in de rechtzaal. "Hij beledigde ons terwijl we bezig waren met een groep van 30 mensen (transmigranten, red.). We hebben hem daarop gecontroleerd. Hij had geen documenten op zak, zei hij, en kon zich niet identificeren."

Barrie zou zijn weggevlucht, waarop de agenten de achtervolging inzetten. "Hij is onder het station gelopen, waar ik mijn collega aantrof met Barrie. Alles was rustig. Ik had mijn telescopische wapenstok in mijn hand. Ik heb twee zeer lichte tikken gegeven, omdat ik wilde vermijden dat hij iets uit zijn broekzak zou halen. Ik wil expliciet benadrukken dat het om twee lichte tikken ging. Daarna heeft een collega overgenomen", zegt een andere agent.

"Hij werd vervolgens overgebracht naar het commissariaat. Geen tekenen dat hij onder invloed was van alcohol of zo. Hij was niet gewelddadig, maar werkte ook niet mee. Hij heeft ons meermaals beledigd", klinkt het.

Harde videobeelden

In de rechtzaal worden beelden getoond die werden gemaakt in het fouillelokaal op het commissariaat. Daarop is te zien hoe Barrie 2 keer door de knieën gaat, maar telkens recht wordt gezet door de politiemensen. Na de controle wordt Barrie op een stoel gezet, maar hij zakt van de stoel en zit rechtop op de grond.

Op dat moment zijn er twee politiemensen aanwezig. De ene verwerkt de arrestatie op zijn computer en heeft weinig tot geen zicht op Barrie. Er is een tweede politieman, die niet lijkt in te grijpen wanneer Barrie op de grond zit of ligt. Op de beelden is te zien hoe Barrie zijn hoofd nog wel beweegt, dat naar de grond is gericht, en tegen de muur aanleunt. Een van de agenten stapt hem een paar keer voorbij.

Het is pas na enkele minuten - 6 minuten en 25 seconden volgens de burgerlijke partij - dat de agenten beseft zouden hebben dat Barrie bewusteloos is. De hulpdiensten worden verwittigd en de agenten starten de reanimatie op waarbij een defibrillator gebruikt wordt. De beelden worden gestopt wanneer de hulpdiensten arriveren en de reanimatie overnemen.

Meest gelezen