Het aantal snelheidsovertredingen daalde op 1 jaar tijd met maar liefst 97 procent.

Trajectcontroles in Boortmeerbeek missen hun doel niet: aantal snelheidsboetes daalt spectaculair

De trajectcontroles in Boortmeerbeek missen hun doel niet. Op een jaar tijd daalde het aantal snelheidsovertredingen met maar liefst 97 procent. Het verkeer in de betrokken straten nam ook gevoelig af.  

De invoering van 4 trajectcontroles in Boortmeerbeek, eind 2022, zorgde voor flink wat commotie. Er was vooraf weinig over bekendgemaakt en er staan ook geen borden die de controles aankondigen. Het gevolg was een regen aan verkeersboetes.

Een jaar later is er geen sprake meer van massaal veel boetes. Meer nog, op de 4 trajecten is het aantal boetes spectaculair gedaald. "Zo daalde het aantal overtredingen in de zone 30 in de Bieststraat van 566 in januari 2023 naar 23 in december", stelt schepen voor Mobiliteit en Verkeersveiligheid Hans De Locht (Open VLD). 

Ook geen sluiproute meer

Ook de verkeersdrukte in de Bieststraat is opvallend gedaald, zij het minder drastisch. "Deze straat was een sluipweg naar de E19. We telden er voor de ingreep soms tot 900 voertuigen per uur, maar lang niet iedereen hield zich aan de zone 30. Dat was ook één van de redenen om daar  trajectcontroles in te voeren", zegt De Locht. 

De schepen hoopt dat de herinrichting van het kruispunt 'Den Tip' van de Leuvensesteenweg en de Trianondreef het sluipverkeer nog meer zal doen dalen. Die werken zijn al een aantal keren uitgesteld. "Het staat nu op de planning voor 2024, zo hebben ze ons laten weten", hoopt De Locht.

Meest gelezen