© hbvl

Militaire blusploegen blijven stand-by na heidebrand op schietveld

Defensie heeft dinsdag, na de korte maar hevige heideband van maandagnamiddag, met twee brandweerteams nageblust. De blusploegen blijven de komende dagen stand-by en voeren controles uit zodat het vuur niet heropflakkert. Van schietoefeningen is voorlopig geen sprake meer. “Er wordt wel gevlogen, maar de schietoefeningen blijven tot nader order opgeschort”, zegt Stef Willekens, commandant van het schietveld.

Roger Dreesen

De brand op het schietveld verwoestte vooral heidevegetatie. Ongeveer 20 ha struikheide en pijpenstrootje gingen op in de vlammen. “Onze brandweerteams zijn de hele dag nog bezig geweest met controleren. Er waren enkele heropflakkeringen. Daarom hebben we die zones goed nat gezet, ook om de geurhinder van de rook te beperken”, zegt commandant Willekens. De vliegoefeningen gaan wel gewoon door. “Zonder inzet van oefenmunitie. Zo lang het niet gaat regenen, en dan spreken we niet van een dag maar over meerdere dagen, zullen er geen schietoefeningen doorgaan”, klinkt het nog.

Brandwegen bewijzen nut

Het schietveld, ongeveer 2.480 ha groot, ligt op het grondgebied van Houthalen-Helchteren en Oudsbergen. Binnen dit militair domein hebben landbouwers concessierechten op het schietveld. “In ruil onderhouden ze de brandwegen op het militair domein door ze om te ploegen en op te trekken zodat er geen vegetatie kan groeien. Het systeem van brandwegen heeft zijn nut nog maar eens bewezen bij deze heidebrand. De brand bleef zo controleerbaar en binnen de brandwegen”, zegt boswachter Michel Broekmans (ANB).

Volgens de boswachter is vooral dode struikheide en het groene pijpenstrootje verloren gegaan. “De dode heidevegetatie is het gevolg van de droge zomer van 2018. Toen is de heide kapotgegaan. Omdat de brandende dode struikheide een grote hitte veroorzaakte, was het blussen maandag erg moeilijk.” Er werd dan ook gekozen om de brand gecontroleerd te laten uitbranden.

Insecten

Natuurlijk is de heidebrand ook minder goed nieuws voor insecten, al hoeft het geen ecologische ramp te zijn. “Van insecten zoals de Heidevlinder en het Heideblauwtje zijn we waarschijnlijk exemplaren kwijtgeraakt door de brand. Op het Heideblauwtje werd recent nog genetisch onderzoek uitgevoerd. De grotere zoogdieren en ook de vogels maken zich sneller uit de voeten. Ondertussen doen we er samen met Defensie alles aan om branden op het schietveld in de toekomst te voorkomen”, besluit Michel Broekmans.