Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Grote vreugde bij de ploeg achter ‘Hoe zal ik het zeggen?’, dat een International Emmy in de wacht sleepte.Beeld Photo News

Antwerps burgemeester Bart De Wever wil de Scheldestad besturen met sp.a en Open Vld. Telenet ziet niks in een Vlaamse Netflix. We maken ons wel zorgen over het klimaat, maar willen daar zelf niets aan doen. En Nederland kijkt met grote ogen naar hoe wij met de hele Zwarte Pieten-kwestie omgaan. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. De Wever kiest voor ‘Bourgondische coalitie’ met sp.a en Open Vld, CD&V valt uit de boot

Bart De Wever (N-VA) zet met Open Vld en sp.a de gesprekken voort over een nieuw bestuur in Antwerpen. Burgemeester-formateur De Wever laat dus uit de huidige Antwerpse coalitie de CD&V van Kris Peeters vallen. Ook Groen, dat niet stond te springen om met N-VA in zee te gaan, valt af.

Volgens Groen-kopman Wouter Van Besien was er “geen enkele ernstige tegemoetkoming” naar Groen.

2. Telenet keldert Vlaamse Netflix: “Er zijn betere manieren om tv-sector te redden”

Als het van Telenet-CEO John Porter afhangt, is het ‘Vlaamse Netflix’, een plan om de noodlijdende televisiesector te redden, een doodgeboren kind. Samenwerken op het vlak van gerichte reclame is volgens hem een beter idee. “Waarom zou je een Vlaamse variant op Netflix willen?”

3. Agent gewond na mesaanval in Brussel

Een Brusselse politieman is vanmorgen aangevallen door een man met een mes. Dat gebeurde om 5.30 uur aan het politiecommissariaat op de Kolenmarkt in het centrum. De dader werd neergeschoten. Zowel de agent als de aanvaller werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar zouden niet in levensgevaar verkeren.

4. “Ik stop pas als ik in de gevangenis beland. Of in het ziekenhuis”: nu ook gele hesjes in Wallonië

“Het leven is te duur.” Een honderdtal mensen lieten zich inspireren door de Franse ‘gele hesjes’, die protesteren tegen hoge brandstofprijzen, en blokkeerden de afgelopen dagen vier Waalse brandstofdepots. Ook al zijn ze inmiddels verjaagd door de politie, ze willen nog niet naar huis. “De solidariteit is enorm.”

Actievoerders van de ‘Gele hesjes’ in Wallonië.Beeld Tim Dirven

5. De Belg is doodongerust over klimaatverandering (maar wil ze zelf niet oplossen)

Als het over klimaatverandering gaat is de Belg een raar, hypocriet wezen: meer dan 80 procent beschouwt de opwarming van de aarde als de allerbelangrijkste dreiging, maar wat oplossingen betreft, blinkt de Belg uit in creatief duikgedrag.

6. Jo Vandeurzen strijkt 391.000 euro op bij vertrek

Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) krijgt bij zijn vertrek in mei geen 136.000 euro uittredingsvergoeding, zoals de VRT had uitgerekend, maar bijna 400.000 euro. “Ik ben er zelf van geschrokken.”

Jo Vandeurzen.Beeld BELGA

7. Autospiegels binnenkort niet meer verplicht

Binnenkort zijn zij- en achteruitkijkspiegels niet meer verplicht in auto’s, tenminste als er camera’s zijn die het verkeer naast en achter de wagen tonen.

Aan het koffieapparaat

1. ‘Hoe zal ik het zeggen?’ sleept Emmy Award in de wacht: “Dit is de belangrijkste tv-award ter wereld”

Het VTM-programma Hoe zal ik het zeggen? heeft vannacht op de 46ste International Emmy Awards in New York de Emmy gewonnen in de categorie ‘Non-scripted Entertainment’. Het is al de derde keer dat het productiehuis Shelter van Tim Van Aelst in de prijzen valt. 

2. Pieten? Bijzaak, op de Vlaamse tv

In DM ZAPT zet de mediaredactie de blik op oneindig. Vandaag: de Volkskrant-columnist Emma Curvers over “hoe zwierig Belgen met hun pieten omgaan”. “Een traditie voer je gewoon in, vinden ze bij de VRT, en als-ie niet bevalt voer je ‘m via de coulissen weer af.”

3. ‘Seksuolotte’ wil de Goedele Liekens van de jonge generatie zijn: “Een relatie zonder seks kan best”

‘Hoe geef ik mijn vriend een goede blowjob’: deze en meer seksvragen beantwoordt Seksuolotte nu iedere dinsdagavond op het MNM-jongerenprogramma Generation MDe ambities van de Limburgse seksuoloog Lotte Vanwezemael zijn groot: “Ik ben niet verlegen.”

Seksuolotte, ofwel de Limburgse Lotte Vanwezemael.Beeld MNM