Direct naar artikelinhoud
Gent

Voorstellen vliegen heen en weer in Gent: kartel reageert vol onbegrip op tegenzet De Clercq

Mathias De Clercq (Open Vld) en Filip Watteeuw (Groen).Beeld Photo News

Komt er eindelijk beweging in de Gentse coalitiegesprekken? Er worden alleszins voorstellen over en weer gedaan over de mandatenverdeling. Al blijft het kartel sp.a-Groen de positie van CD&V in vraag stellen.

Plots regende het voorstellen. Afgelopen weekend bezorgde de Gentse Groen-kopman Filip Watteeuw zijn liberale evenknie Mathias De Clercq (Open Vld) twee scenario’s. In het ene wordt De Clercq burgemeester en krijgt zijn partij twee schepenposten, Groen krijgt vijf schepenen, sp.a twee. In het andere scenario wordt Watteeuw burgemeester, krijgen zijn partij en sp.a elk twee schepenen en mag Open Vld vijf schepenen leveren.

Gisteravond lekten beide voorstellen uit op de website van Het Laatste Nieuws, net als een tegenvoorstel dat De Clercq zou hebben gedaan waarin hij de sjerp krijgt, de liberalen twee schepenen, CD&V één en het kartel zeven. Ten opzichte van zijn voorstel van vorige week betekent dat twee schepenen extra voor het kartel, dat bovendien de portefeuille Onderwijs zou terugkrijgen.

Meteen in de pers

Hoewel die voorstellen niet mijlenver uit elkaar liggen, reageert het kartel vol onbegrip. Zij kunnen er niet bij dat De Clercq een extra schepen vraagt, terwijl Watteeuw hem de sjerp bijna op een presenteerblaadje had aangeboden én de Open Vld-schepenen bovendien dezelfde bevoegdheden behouden als vandaag, met onder meer Economie, Haven en Financiën. 

Het kartel kan er nog minder mee lachen dat de verschillende voorstellen ook meteen in de pers verschenen. “We zaten in de gemeenteraad en plots stond het al overal.” Ze vinden dat De Clercq zijn hand danig heeft overspeeld. Als hij zo voortdoet, rest hen geen andere optie dan gesprekken aan te knopen met N-VA, klinkt het.

Het kartel vindt dat De Clercq zijn hand danig heeft overspeeld

Bij de liberalen hechten ze weinig geloof aan zo’n alternatieve coalitie. Niet enkel omdat die met 27 zetels op 53 amper marge heeft, maar ook omdat N-VA en het kartel de afgelopen jaren voortdurend lijnrecht tegenover elkaar stonden. De liberalen zijn ervan overtuigd dat zij en het kartel tot elkaar zijn veroordeeld.

Quid CD&V?

Ze zijn ook niet van plan om CD&V te lossen, iets waarop het kartel duidelijk aanstuurt door die partij in geen van beide scenario’s een post te gunnen. Het kartel blijft erbij dat het huidige paars-groene bestuur gerust kan blijven bestaan, zij het met gewijzigde verhoudingen tussen de partijen. Wat ook meespeelt, is de vrees dat CD&V de levensverzekering voor De Clercq zou kunnen zijn. De liberaal is nog jong - hij wordt over een maand 37 - en zou dus weleens voor langere tijd burgemeester kunnen worden. Zeker als hij zich blijft vasthaken aan de christendemocraten, die bijzonder dankbaar zouden zijn als De Clercq hen na dertig jaar eindelijk uit de oppositie haalt.

De Clercq is een man van zijn woord, klinkt het dan weer bij Open Vld, en wil zijn burgemeesterschap niet starten als ‘verrader’. Het kartel beseft steeds meer dat ze niet zomaar van CD&V af zullen geraken en herhalen dat als de liberalen CD&V per se mee aan boord willen, ze daar zelf een schepen voor moeten afstaan. Of CD&V-kopvrouw Mieke Van Hecke haar gedroomde portefeuille Cultuur in de wacht kan slepen, is een andere zaak. Het kartel zal immers enkel akkoord gaan met een light bevoegdheid voor de christendemocraten.

Als de liberalen CD&V per se mee aan boord willen, zullen ze daar zelf een schepen voor moeten afstaan, zo blijft het kartel herhalen

Door de liberalen te laten kiezen tussen de sjerp en twee schepenen (een als ze CD&V aan boord houden) of vijf schepenen, probeert het kartel de druk te verhogen. Er lopen, net als in elke partij, immers heel wat liberalen rond die de ambitie koesteren om schepen te worden. Binnenskamers wordt toegegeven dat vijf schepenen een verleidelijke aanbieding is, maar dat dat intern geenszins tot discussies leidt, omdat er wat hen betreft geen echte keuze is. De Clercq moet en zal burgemeester worden, daarover is iedereen het eens. Daaraan werd ook de hele campagne opgehangen.

Hoewel het kartel not amused is, lijkt de situatie toch wat rooskleuriger dan een week geleden, toen je gerust van een crisette kon spreken. Nu houden Watteeuw en De Clercq nog steeds contact en zien ze elkaar ook vandaag nog onder vier ogen. Maar de weg naar een bestuursakkoord is nog lang. “Geen van de voorstellen is een voldoende basis om opnieuw met alle delegaties te onderhandelen”, zegt een bron.