© Joris Herregods

“Dit is echt een carrièreswitch”

Met ‘t Koffiemieke maakt Mieke Grimon uit Broechem een droom waar. Van de zorgsector stapt ze over naar de uitbating van een stemmige koffiebar.

Dominique Piedfort

Als locatie koos Mieke Grimon voor de Cruyslei tussen het Te Boelaer- en het Boekenbergpark. In het pand van nummer 73 huisde tot voor kort een kinderkribbe.

De locatie lijkt logisch. In de binnenstad zijn er koffiebars zat. Dat ligt buiten de Ring wel even anders. Maar toch, het landelijke Broechem inruilen voor Deurne-Zuid, het is niet zo vanzelfsprekend. Mieke Grimon legt uit hoe dat gebeurde. “Ik kende Ellen Goormans van Cuperus Koffie via de Chiro van Broechem. Ik sprak haar aan over mijn plan, ze was meteen erg enthousiast.”

“Ik kreeg de tip dat ik voor een plek moest kiezen in de buurt van parken. Ik wil lekkere koffie en verse cake aanbieden. In plaats van frisdrank schenk ik liever het appelsap van Pomdamoor uit Broechem. Iets als Frits koffiebar aan de Dageraadplaats is voor mij een voorbeeld. Hier droom ik al heel lang van, maar het is wel een echte carrièreswitch.”

Dag mag je wel stellen. Grimon komt uit de bijzondere jeugdzorg. “Dat heb ik tien jaar gedaan. Daarna werkte ik elf jaar in woonzorgcentrum Compostella in Borsbeek. Die streek ken ik heel goed. Ik dacht eraan om daar iets te beginnen. Tot iemand mij deze buurt tipte. En hier werd ik meteen verliefd op dit pand. Het ligt bovendien tussen twee parken en in de zomer kan ik gewoon met de fiets naar hier komen. Borsbeek of Broechem is niet zo veraf. Een bewoner van het zorgcentrum kwam al met zijn elektrische rolstoel tot hier om te kijken of ik al open was.”

De omgeving van het Te Boelaerpark wordt sinds kort een van de meest hippe buurten van Antwerpen genoemd. Op het grondgebied van Borgerhout geven Bar Brul en Café Josee de wijk schwung. Dat krijgt nu ook een verlengstuk over de grens met Deurne-Zuid. Speelde die heropleving mee? “Daaraan heb ik eigenlijk niet gedacht. Ik wist dat zelfs niet. Ik vind dit gewoon een mooie buurt. Je zit dicht bij de stad en toch is er veel groen. Het is hier heel open en gezellig. De mensen die in de buurt wonen, zijn ook allemaal heel vriendelijk. Ze keken al een tijdje uit naar de opening.”

Terras

“Toch is het ook weer heel anders dan Broechem. De kinderen kijken op van de tram die passeert of ze zijn verbaasd dat er zoveel mensen voorbij komen gewandeld. In onze straat in Broechem zijn er dat soms maar twee op een dag”, lacht ze. “Dus voor ons is het hier best druk.”

‘t Koffiemieke opent vandaag. Kinderen kunnen er spelen in een klein achterkamertje. In de zomer volgt nog een uitbreiding met een tuinterras. Er wordt nog nagedacht over een terras langs de straatkant wegens de vaak passerende trams.