Straten in rivieren veranderd: zeker 10 doden na noodweer in Franse Aude

In de Aude, de streek rond het Franse Carcassonne, zijn bij zware regens intussen al 10 doden gevallen. Dat meldt de prefect aan AFP. In het departement geldt sinds maandagochtend code rood. De scholen zijn gesloten, vele straten zijn geblokkeerd. Op tv-beelden is te zien hoe de straten in snelstromende rivieren veranderd zijn waarin auto's ronddobberen.

De rivier de Aude bereikt intussen een recordpeil. Volgens de dienst Vigicrues stond de rivier sinds 1891 nooit eerder zo hoog. "Toen ging het om net geen 7 meter, en we naderen dat peil."

De eerste dode waarvan sprake was, was een kloosterzuster "die meegesleurd werd door het water in Villardonnel". In Villegailhenc, net als Villardonnel ten noorden van Carcassone, vielen vier doden. "Zeker een persoon werd in zijn slaap meegesleurd door het water, voor de anderen zijn de omstandigheden nog niet duidelijk", zei prefect Alain Thirion. Er raakte ook een persoon gewond toen een huis in Cuxac instortte, aldus Thirion. De prefect vreest dat de balans nog verder kan oplopen omdat de hulpdiensten moeilijk ter plaatse raken.

De brandweer deed in de nacht van zondag op maandag 250 interventies. "In een vijftiental gemeenten is de situatie hachelijk, in zes andere is ze zorgwekkend", zegt Thirion. Op enkele uren tijd is evenveel regen gevallen als normaal in een half jaar, zei Thirion eerder maandagochtend al aan de zender LCI.

De prefect raadt de bevolking af, met de auto de weg op te gaan. "In het eerste deel van de nacht is het peil van de Aude heel snel gestegen", aldus Vigicrues. "Maandagochtend regent het nog altijd, maar het peil lijkt nu te plafonneren. We moeten wel voorzichtig blijven." In zes andere departementen in het zuiden van Frankrijk geldt maandagochtend code oranje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen