Bij Huize Iris in Kontich staat een nieuw bijenhotel.© RR

Week van de Bij: “Nieuw soort bij gevonden op begraafplaats”

Kontich, Lint -

Om bijen zeker tijdens de Week van de Bij voldoende voedsel en onderdak te geven, bereiden Kontich en Lint zich grondig voor. Beide gemeenten organiseren ook samen activiteiten over en rond bijen.

Filip Spoelders

De Week van de Bij staat dit jaar gepland van zondag 26 mei tot zondag 2 juni. Kontich doet mee en bundelt de krachten met Lint. Samen willen ze een buitengewone campagneweek aanbieden met verschillende leuke en leerrijke activiteiten.

In Kontich werd de aanloop deze week ingezet met de voorstelling van een nieuw bijenhotel. “We huldigden een uniek bijenhotel in aan de ingang van het Blauw Groen Parkspoor Natuurlijk aan dierenspeciaalzaak Zowizoo. Het bijenhotel werd gemaakt in samenwerking met de bewoners van Huize Iris in Kontich. Het staat symbool voor de betere leefwereld waarop we willen inzetten voor de bijen in onze gemeente”, zegt schepen van Groenzorg Wim Claes (Open VLD).

In Lint wordt sinds enkele jaren sterk ingezet op de leefomgeving van de bij.© Filip Spoelders

Voldoende inheemse bloemen zaaien, is een andere oproep die werd gedaan richting de Week van de Bij. Hiervoor lanceerde de Stichting The Pollinators de actie Voer de Bij Bij.

In het Antwerpse zijn tientallen voedselbanken voor bijen.© RR

De activiteiten in Lint en Kontich zullen over enkele weken zeer divers zijn, van een bijenvriendelijke infomarkt in Lint tot een fietstocht van ongeveer 35 kilometer langs de mooiste plekjes van Kontich, Lint en buurgemeenten.

“We hebben oog voor onze bijen. Onze groendienst ontdekte in maart nog een nieuwe bijensoort op onze begraafplaats. De aanwinst is de mooie asbij, die zich onder de grond nestelt en familie is van de zandbij. Hiermee komen we in Kontich aan minstens 121 verschillende soorten bijen. Bijenambassadeur Freddy Hordies vertelt er meer over tijdens een lezing in de campagneweek”, besluit Erik Pede als ambtenaar voor dierenwelzijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lint