Direct naar artikelinhoud
Aalst Carnaval

Aalst Carnaval dreigt te verdwijnen van Unesco-lijst na Joodse klacht

De bewuste praalwagen op Aalst Carnaval.Beeld Belga

Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed na de ophef rond een karikaturale praalwagen van de carnavalsvereniging de Vismooil’n. Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt. De beslissing valt in december.

Het onderwerp komt aan bod bij de vergadering van het intergouvernementeel comité voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed, dat van 9 tot 14 december samenzit in Colombia. De beslissing om het onderwerp op de agenda te zetten werd unaniem genomen en komt er op vraag van het secretariaat van Unesco.

De VN-erfgoedorganisatie Unesco veroordeelde begin deze maand nog de veelbesproken praalwagen met Joodse karikaturen op Aalst Carnaval als “racistische en antisemitische voorstellingen”. In een persbericht op de website riep de organisatie de Belgische overheid toen op om te reageren.

Aalst Carnaval is sinds 2010 erkend als als immaterieel cultureel erfgoed.

Joodse stereotypen

De wagen met de naam ‘sabbatjoor’ toonde twee grote poppen met Joodse stereotypen op Aalst  Carnaval, om te illustreren dat de carnavalsgroep dit jaar spaarzaam is.

Maar binnen de Joodse gemeenschap riepen de beelden antisemitische sentimenten op. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) dienden klacht in bij Unia.

De Europese Commissie veroordeelde vervolgens het gebruik van de stereotypen, ook Unesco reageerde afwijzend. De Joodse gemeenschap eiste excuses, de federale regering moet zich distantiëren en invloedrijke Joodse organisaties dreigen met het vertrek van de Antwerpse diamantsector, die grotendeels in Joodse handen is.

Lees ook

Terug van nooit weggeweest: het eeuwenoud stereotype van de Joodse haakneus

Aalst CarnavalBeeld Photo News