Direct naar artikelinhoud
Aanslag Utrecht

Gökmen T. bekent aanslag Utrecht en zegt alleen te hebben gehandeld

Gökmen T.Beeld Twitter Politie Utrecht

Gökmen T. (37) heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de dodelijke aanslag in de tram in Utrecht afgelopen maandag. Hij heeft daarbij in zijn eentje gehandeld, aldus het Nederlandse Openbaar Ministerie. T. heeft dit vrijdagochtend bekend tegenover de rechter-commissaris. Die verlengde zijn voorarrest met twee weken, de maximale termijn.

T. schoot maandag drie mensen dood en verwondde meerdere anderen. Het Nederlandse parket liet donderdag weten dat het T. verdenkt van “het plegen van een meervoudige moord, dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk”. Volgens het parket heeft T. al deze feiten nu bekend.

Of hij ook toegeeft dat hij een terroristisch motief had toen hij zijn daden pleegde, is niet duidelijk. “Dit gaat alleen om de feiten die hem worden verweten. Hij heeft bekend dat hij de schutter is”, aldus het parket. Meer wil het OM niet kwijt over zijn bekentenis. Onderzoek moet uitwijzen hoe hij precies tot zijn daad is gekomen.

De 40-jarige man die dinsdag werd aangehouden in het huis waar T. werd opgepakt, is vrijdagochtend vrijgelaten. Volgens het parket staat na “diepgaand onderzoek” vast dat de man niet betrokken was bij de gebeurtenissen rond het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarmee is T. de enige die nu nog vastzit voor de aanslag.

Gökmen T. bekent aanslag Utrecht en zegt alleen te hebben gehandeld
Beeld ANP