Alweer een massastranding.
Foto: Department of Biodiversity

Race tegen de klok: ruim 150 aangespoelde grienden in westen van Australië

Zo'n 160 grienden zijn aangespoeld op een strand in het westen van Australië. Reddingswerkers en vrijwilligers houden een race tegen de klok om zoveel mogelijk dieren in het ondiepe water in leven te houden en naar zee te begeleiden. "We zullen de komende uren veel doden hebben", vrezen de hulpdiensten. 

Ruim 100 grienden zijn gestrand aan Toby Inlet, een monding nabij de havenstad Dunsborough (op 360 km van Perth).

Bootjes proberen nu te voorkomen dat er nog meer dieren aanspoelen. Eenmaal grienden aan land raken, moeten ze meestal geëuthanaseerd worden. Al meer dan 25 grienden zijn dood.

Bekijk: de omvang van de ramp

Videospeler inladen...

Grienden en massastrandingen
De griend is na de orka de grootste dolfijnsoort. Ze staan erom bekend dat ze in grote groepen aanspoelen, 'massastrandingen' genaamd.

Als een van hen strandt, dan is de kans groot dat de volledige groep volgt. De dieren hebben een zeer sterke sociale band. 

Over massastrandingen bestaan heel wat theorieën. Een echte aanleiding of oorzaak hebben wetenschappers nog niet gevonden. Het blijft een raadsel.

Maritieme organisaties en dierenartsen zijn onderweg. De hulpdiensten vragen mensen die willen helpen, dat niet onbezonnen te doen. "Hulp kan leed veroorzaken bij de dieren en bovendien een gecoördineerde reddingspoging belemmeren", klinkt het.

Rangers proberen intussen het verkeer onder controle te houden. Heel wat inwoners blijken emotioneel betrokken te zijn en reppen zich naar het strand.

Kadavers trekken haaien aan

In 1996 was er al eens een massastranding in Dunsborough. Toen ging het om 320 walvissen. Slechts 20 dieren overleefden de ramp.

Deze keer zijn er een aantal grienden in geslaagd terug te zwemmen naar een grotere groep, verderop zee.

De overheid waarschuwt mensen ook om de komende dagen niet in het gebied te gaan zwemmen. De kadavers van de grienden kunnen haaien aantrekken.

Meest gelezen