Direct naar artikelinhoud
Vijf vragen

Vijf vragen over het nieuwe Antwerpse filmfestival: ‘Het moet laagdrempelig worden’

Bart Vandesompele, voorzitter van Calicot dat het International Film Festival Antwerpen (IFFA) organiseert.Beeld Damon De Backer

Gent, Oostende en Brussel hebben er al een, maar nu krijgt ook Antwerpen een eigen filmfestival. De eerste editie vindt al plaats in maart 2020, en er zijn plannen voor zeker zes edities. Dat zegt Bart Vandesompele, voorzitter van Calicot dat het International Film Festival Antwerpen (IFFA) organiseert.

Waarop ligt de focus in de programmatie?

“We zullen wellicht iets commerciëler gepositioneerd zijn dan Gent, en dus breder gaan dan bijvoorbeeld enkel arthouse. Tegelijk willen we de wortels met het internationale DNA van Antwerpen bewaren, met films uit alle hoeken van de wereld. Elk jaar zoeken we een thema binnen dat containerbegrip diversiteit. Dat kan naast een culturele invullen ook gaan over geslacht, leeftijd of klasse.”

Zijn er nog niet genoeg filmfestivals in ons land?

“We zijn dit project al twee jaar aan het voorbereiden. In die tijd hebben we geanalyseerd of het opportuun is om iets te organiseren op die plek, en zo ja, in welke periode van het jaar dat best doorgaat. Antwerpen is een grote regio, bovendien heeft niemand ten oosten van de stad makkelijk toegang tot een generalistisch filmfestival. Uit onze eerste gesprekken met de lokale filmindustrie, politiek en privésector blijkt de interesse wel groot voor een evenement waar de hele stad naar kan toeleven, zowel bewoners als bezoekers. Of bedrijven die er hun klanten kunnen uitnodigen. De keuze voor het voorjaar komt voort uit Oostende en Gent, die in het najaar vallen. Het grote verschil is dat wij proberen er een laagdrempelig stadsfestival van te maken, niet in één complex maar een platform.”

Dus een festival dat in de hele stad leeft?

“Het hart ligt rond Antwerpen Centraal, een idee dat ik heb opgedaan in Rotterdam. Wanneer je er tijdens het filmfestival aankomt in de stad, merk je aan alles wat er gaande is. Er zijn zelfs restaurants die speciale menu’s aanbieden net voor een voorstelling. Dat is natuurlijk doorheen de jaren gegroeid, maar het werkt wanneer een hele stad mee is en meeleeft. En zo hebben we intussen een plan opgesteld voor de eerstkomende zes jaar.”

Het perscommuniqué wijst erop dat succesvolle filmfestivals vaak doorgaan in havensteden, vanwege het internationaal karakter en de openheid van de bevolking. 

“Havens zijn altijd plekken geweest waar verschillende nationaliteiten samenkomen, en in Antwerpen willen ze daar verder aan werken. We kiezen ook bewust voor diversiteit als rode draad, als iets dat stad en bewoners verbindt. Omdat we willen inzetten op inclusie, met films die bewijzen dat mensen elkaar kunnen helpen, met een festival waarop men samenkomt.” 

Tussen 2012 en 2015 was u zakelijk en later algemeen directeur van het Film Fest Gent. Denkt u dat de oud-collega’s IFFA als concurrentie gaan zien?

“Wij zien het alvast niet zo. Als hoofd pr en sponsoring bij Base stond ik mee aan de wieg van Filmfestival Oostende, waar we mee hoofdsponsor waren. En in Gent ben ik in goede omstandigheden vertrokken. Met beide heb ik een goede band, en we zijn bij elk van hen geweest om ons festival voor te stellen. Qua timing en positionering komen we niet in elkaars vaarwater, denk ik. Maar op vlak van sponsoring, of subsidies – die we nu nog niet gevraagd hebben – dat is niet te voorspellen. Laat ons volgend jaar zien of de eerste editie van zes dagen aanslaat.”

Van 10 tot 15 maart 2020, filmfestivalantwerpen.be