Direct naar artikelinhoud
Exploderende mier

Exploderende mier ontdekt op Borneo

Exploderende mier ontdekt op Borneo
Beeld Twitter

Wetenschappers hebben op het Aziatische eiland Borneo een mier ontdekt die zichzelf laat ontploffen, om vijanden af te weren. 

en

Wanneer een vijand de mierenkolonie nadert, bijt de mier zich meteen vast in het dier. Daarna draait hij zijn achterste en spant zich zo hard op dat zijn lichaam explodeert. Bij de ontploffing verspreidt de mier een giftige brij in de richting van zijn aanvaller. 

Onderzoeksleider Alice Lavciny van het Natuurhistorisch Museum in Wenen zegt tegen het gespecialiseerde tijdschrift Zookeys dat de geur die vrijkomt lijkt op die van een curry. Lavciny trok met enkele collega's naar de jungles van Borneo om de mieren te bestuderen. Voluit heten ze Colobopsis explodens, al staan ze beter gekend onder de naam 'ontploffende mieren'. De soort leeft in bomen.

Het kleine dier ontploft niet om zichzelf te beschermen, maar wel om de rest van de kolonie te redden. Bij de explosie komt de mier namelijk zelf om het leven. Dit zelfopofferend gedrag zien wetenschappers vaker bij mierensoorten, omdat ze de groep laten primeren.

Gek genoeg was dat gedrag al zo'n eeuw geleden gekend onder biologen, maar is de studie in Zookeys pas de eerste die het soort mieren uitgebreid beschrijft. Het was pas wanneer een groep wetenschappers uit Oostenrijk, Thailand and Brunei de krachten bundelden, dat ze er in slaagden de mierensoort voor het eerst uitgebreid te bestuderen en beschrijven.