Vertrek van Borsbeek uit politiezone goedgekeurd: “Onderzoek naar fusie zone Minos met andere zones is aangevraagd”

Borsbeek/Mortsel/Boechout/Wommelgem/Wijnegem -

De gemeenten van de politiezone Minos hebben hun goedkeuring gegeven voor de afsplitsing van Borsbeek door de fusie met Antwerpen. Tegelijkertijd moet het bestuur van Minos uitzoeken of een fusie met een andere zone op termijn tot de opties hoort.

Filip Spoelders

Door de fusie van Borsbeek met Antwerpen in 2025 verhuist de gemeente naar de Politiezone Antwerpen. Na Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem en Mortsel heeft Boechout maandag als laatste gemeente van de politiezone Minos zijn goedkeuring gegeven. De aanvraag om de politiegrenzen aan te passen ligt al bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

De uitstap van Borsbeek heeft stevige gevolgen voor Minos. De overblijvende gemeenten zullen hun bijdrage vanaf 2025 zien stijgen en een oefening binnen de politiezone geeft aan dat het korps met veertien medewerkers moet krimpen. “Dankzij pensioenen en agenten die bijvoorbeeld naar de federale politie verhuizen, kunnen we het verkleinen van het personeelsbestand op een natuurlijke manier uitvoeren. Met deze operatie besparen we 1,4 miljoen euro”, stelt korpschef Siegfried Mertens tijdens een voorstelling aan de Boechoutse gemeenteraad.

Minder dotaties

Op federaal vlak is Minos de politiezone die de op zes na de minste dotaties ontvangt. Vanaf 2025 neemt Borsbeek 548.000 euro aan federale dotaties mee naar Antwerpen. Samen met de 1,58 miljoen euro aan gemeentelijke dotaties van Borsbeek zorgt dit voor zo’n twee miljoen euro minder werkingsmiddelen. Daarnaast betaalde het toekomstige Antwerpse district jaarlijks 197.668 euro mee voor de huur van het politiecommissariaat in de Mortselse Drabstraat.

Vanaf 2025 betaalt Antwerpen gedurende drie jaar wel jaarlijks een tegemoetkoming van 275.000 euro aan Minos. “Met veertien voltijdse personeelsleden minder denken we dat we onze kwaliteitsvolle dienstverlening kunnen behouden. Als dit plan niet wordt aanvaard, zijn er twee opties. Meer dan veertien mensen laten gaan, maar dan moeten we taken, zoals wijkagenten aan de schoolpoorten plaatsen, afstoten, of schaalvergroting en naar een fusie uitkijken.”

“Ook de politiezones Hekla, Rupel en ZARA maken deze fusieoefening. Want als de vierde grootste politiezone van de provincie in de problemen komt bij een defusie weet je dat er iets moet gebeuren”

Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek)

Burgemeester Borsbeek

Fusie voorbereiden

De vier gemeenten van Minos spelen hier op in, want in de besluiten van de defusie van Borsbeek nemen ze een haalbaarheidsstudie op die een mogelijk fusie van de zone Minos moet onderzoeken. “Om de werking van Minos tijdens deze studie te overbruggen, komt Antwerpen de volgende drie jaar financieel tegemoet aan de politiezone Minos. Bij de gouverneur is er een verbindingspersoon aangesteld om het onderzoek te ondersteunen want ook de politiezones Hekla, Rupel en ZARA maken deze oefening. Want als de vierde grootste politiezone van de provincie in de problemen komt bij een defusie weet je dat er iets moet gebeuren”, geeft Borsbeeks burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) aan.

Minos telt op dit moment zo’n 161 personeelsleden, terwijl er tien aspirant-inspecteurs in opleiding zijn. Voor een optimale invulling van het personeelsbestand zou de zone 186 medewerkers moeten hebben. “Om de dienstverlening op lange termijn te verzekeren en om het groeiende takenpakket van de politie aan te kunnen, zal een fusie onvermijdelijk zijn. Persoonlijk denk ik aan een korps van vijfhonderd agenten. Deze beweging moeten we de volgende drie tot vier jaar voorbereiden”, vult burgemeester Koen T’Sijen (Pro Boechout-Vremde) aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mortsel