© Wim Hendrix

Komend weekend Borgerrio: “Wij willen het gezelligste én het properste festival zijn”

Borgerrio vindt zaterdag voor de twaalfde keer plaats. Naast een mix van muziek, sport, animatie en braderie zet het stadsfestival dit jaar sterk in op duurzaamheid. Met een groot scherm wordt ook de voetbalfan niet vergeten.

Vincent Jespers

Wie Borgerrio zegt, zegt exotische stoet. De link met het carnaval van Rio de Janeiro is dan snel gelegd. Nochtans vindt de naam zijn oorsprong niet in het carnaval, maar wel bij de milieuconferentie en het biodiversiteitsverdrag van Rio de Janeiro uit 1992.

Reden genoeg voor de organisatoren om hun naam dit jaar helemaal waar te maken. Om de afvalberg van hun festival te verkleinen, krijgen alle medewerkers een drinkbus die ze kunnen bijvullen. Dit om plastic flesjes te vermijden. Ook de drank van de bezoekers wordt om diezelfde reden geschonken in biologisch afbreekbare bekers. “Borgerrio wil niet alleen het gezelligste, maar ook het properste festival zijn”, aldus schepen van leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Lage-afvalzone

Om die belofte waar te maken, wordt een resem maatregelen getroffen. Bezoekers kunnen hun pmd en restafval aan vijftig afvaleilanden gescheiden achterlaten. De standhouders gaan nog een stap verder door ook papier en karton apart te houden. Al hoeft het niet altijd even serieus. Zo is er op het festival voor het eerst een lage-afvalzone, waarin onder meer straatanimatie en kauwgomborden mensen op een ludieke manier aansporen om zorg te dragen voor het milieu. “Wie nu nog afval op de grond achterlaat, is stekeblind of van slechte wil”, stelt schepen van Stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V).

Een andere en niet onbelangrijke nieuwigheid is de locatie. Door de werken aan het Moorkensplein verhuist Borgerrio naar het Laar. Zowel het hoofdpodium, met artiesten als SLM, als het groot scherm voor de WK-wedstrijd België-Tunesië komen hier te staan. Al blijft de Turnhoutsebaan wel een belangrijke rol spelen. “De baan zal vollopen voor de jaarlijkse parade”, zegt een fiere voorzitter van winkeliersvereniging BOHO2140 Joost Sierens.

“Zo hoort het ook”, vult districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (sp.a) aan. “Borgerrio is een belangrijk initiatief, omdat het de Turnhoutsebaan teruggeeft aan de voetgangers en fietsers. De drukke verkeersas wordt voor één dag terug van alle Borgerhoutenaren. In een district met meer dan 130 nationaliteiten valt een multicultureel festival als dit dan ook alleen maar toe te juichen.”

Sport staat altijd centraal op Borgerrio, met ook dit jaar een speeltuin en sportveld voor de kinderen. Het zal evenwel koning voetbal zijn die deze editie met de meeste aandacht gaat lopen. Naast het groot scherm zullen bezoekers helemaal worden ondergedompeld in de voetbalsfeer. Verwacht u aan opzwepende ritmes, danseressen en een ruilbeurs voor Panini-stickers.