De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk van Mechelen.© Dirk Vertommen

Penningmeester gaat aan de haal met honderdduizenden euro’s van Mechelse kerkfabriek: “We zijn bijzonder geschokt”

Mechelen -

De kerkfabriek van de Lieve-Vrouweparochie in Mechelen is zwaar bestolen door haar penningmeester. Het bedrag dat hij heeft achterovergedrukt, loopt tot wel honderdduizenden euro’s. De kerkfabriek heeft klacht ingediend bij het parket.

Sven Van Haezendonck

De penningmeester oefende zijn functie tien jaar lang uit. Tot de fraude recent aan het licht kwam en de man zijn functie neerlegde. “Bij het nazicht van de jaarrekening van 2023 in april hebben we ontdekt dat er een grote afwijking zat in de rekening en er financiële middelen werden ontvreemd. We hebben onze penningmeester daarmee geconfronteerd en hij heeft dat niet ontkend”, zegt Marc De Geyter, voorzitter van de kerkraad.

De Mechelaar is zelf nog maar enkele maanden aan de slag als voorzitter. “Ik had me mijn entree eerlijk gezegd anders voorgesteld. Ik had niet verwacht dat ik bij mijn eerste controle van de boekhouding zulke malversaties zou aantreffen”, vertelt De Geyter.

Van zodra duidelijk werd dat er sprake was van diefstal op grote schaal heeft de kerkfabriek zowel de kerkelijke als burgerlijke autoriteiten ingelicht. De verdachte zou zichzelf ook hebben aangegeven bij de politie. “In de week volgend op de vaststelling van de feiten hebben wij een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd bij het gerecht. De procedure heeft tot doel het ontvreemde geld maximaal te recupereren”, zegt de voorzitter van de kerkraad.

Rekeningen geblokkeerd

Wat nu al duidelijk is, is dat het gestolen bedrag in de honderdduizenden euro’s loopt. “De totale omvang moet nog blijken uit verder onderzoek. Onze rekeningen zijn momenteel geblokkeerd”, vertelt Marc De Geyter. In de kerkraad zetelen vijf verkozen leden, allemaal mensen die zich vrijwillig engageren.

© Dirk Vertommen

De kerkraad heeft bovenop de wettelijk vastgelegde regels meteen ook bijkomende maatregelen genomen om dergelijke fraude in de toekomst te voorkomen. “Zo zullen we voortaan ter voorbereiding van de goedkeuring van de rekeningen de boekhouding en financiën jaarlijks laten doorlichten en verifiëren door een externe, onafhankelijke expert”, legt Marc De Geyter uit.

“De vrijwilligers van de kerkraad zijn bijzonder geschokt door het gebeuren en we betreuren ten zeerste de gepleegde fraude”

Marc De Geyter

Voorzitter van de kerkraad

De feiten hebben de gemeenschap met verstomming geslagen. “De vrijwilligers van de kerkraad zijn bijzonder geschokt door het gebeuren en we betreuren ten zeerste de gepleegde fraude. In samenwerking en in goed overleg met de stad en de kerkelijke autoriteiten stellen we alles in het werk om deze zaak tot een zo goed mogelijk einde te brengen.”

LEES OOK. Penningmeester die kerkfabriek beduvelde, maakt ook Lions tot zijn slachtoffer: “Wij hebben klacht ingediend”

Inhuldiging Rubens uitgesteld

De dagelijkse operationele werking van de kerkfabriek komt door de oplichting niet in het gedrang. “Het is uitermate bedroevend waarmee onze kerkfabriek wordt geconfronteerd. Zij verzekert ons wel dat alle activiteiten van onze geloofsgemeenschap verder kunnen plaatshebben”, zegt Guido Knops, voorzitter van de stuurgroep van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle. Normaal zou de gemeenschap komende zondag het gerestaureerde drieluik ‘De Wonderbare Visvangt’ van Rubens inhuldigen, maar dat evenement is wel uitgesteld.

De kerkraad van de Lieve-Vrouweparochie Mechelen is verantwoordelijk voor de geloofsgemeenschappen Sint-Amandus in Heffen, Sint-Niklaas in Leest, Sint-Lambertus in Muizen en Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle in Mechelen.

Het gerestaureerde drieluik ‘De Wonderbare Visvangst’ van Rubens.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen